Kezdőlap / Szívinfarktus / A szívinfarktus elkerülhető

A szívinfarktus elkerülhető

A szív egy izom, mint bármely más a szervezetben. Az artériák elszállítják azt oxigénben gazdag vért, és a szív nyomja, pumpája a vért a test többi részébe. Ha nincs elég oxigénellátás, a szív kezdi funkcióját elveszíteni, így az izom kezd elhalni. Szívroham leggyakrabban akkor fordul elő, ha a beteg már szívkoszorúér – betegségben (CHD) szenved. A szívkoszorúér betegségnek nevezzük azt, amikor a koszorúerek falát egy úgynevezett plakk egy viaszos anyag vonja be belűről. Ezek az artériák látják el a szívet oxigénben gazdag vérrel. Amikor ez a lepedék felhalmozódik az erek falán, ezt az állapotot az:
atherosclerosis. Ez a lepedék hosszú évek alatt képződik. Végül ez a plakk megrepedéséhez vezet az artéria belsejében. Ez okozza a vérrög kialakulását és ha a vérrög elég nagy, részben vagy egészben blokkolni tudja a vér áramlását a koszorúérben. Ha az elzáródást nem kezelik gyorsan, a szívizom nem tudja táplálni az artériát. Az egészséges szív szövetek helyébe hegszövet épül. Ez nem érezhető, de az a rész már elhalt állapotba kerül. A szívinfarktus tünete általában, hogy szorító görcsös érzést tapasztalunk a mellkasunkban, nem kapunk levegőt és nagy fájdalommal jár. Ez a görcsös érzés lassan múlik el, előzményei lehetnek a szívritmuszavar, amire érdemes odafigyelni az évek során. Az emberek általában 2 – 3 szívinfarktust élhetnek túl. ezek után már a szív nagyon gyenge állapotba kerül és nagyon kímélő életmódot kell folytatnunk.
Szívelégtelenség egy olyan állapot, amelyben a szív nem képes elegendő vért pumpálni az erekbe,hogy megfeleljen a szervezet igényeinek. Ritmuszavarnak nevezzük a szabálytalan szívverést. Kamrafibrilláció egy életveszélyes szívritmuszavar, hogy a halált is okozhat, ha nem kezelik azonnal.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Leave a Reply