Kezdőlap / Agyvérzés / Az agyvérzés 7 jellemző tünete

Az agyvérzés 7 jellemző tünete

A stroke, vagy más néven agyvérzés olyan agyi károsodás, amely átmeneti, vagy végleges következményekkel is járhat. Magyarországon a szívet érintő betegségek, és a daganatok után ez a harmadik leggyakoribb károsodás, mely a legtöbb esetben halállal végződik.
Alapvetően két fajtát különböztetünk meg. Lehet oxigén hiányos stroke, vagy bevérzéses. Modern kori kutatások azt bizonyítják, hogy a stroke, és az alvászavar elég erősen összefügg. Alvás közben lelassul a légzésünk, és a szívverésünk is. Így kevesebb vér jut el az agyba. Tehát a kis hajszálereknek ki kell tágulniuk ahhoz, hogy agyunk elegendő oxigénhez jussunk. Ha mégsem tágulnak ki eléggé, normális esetben egyszerűen felébredünk, és ásítunk egy jó nagyot. De azok között akiknél gyakori alvászavar lép fel, nem felébrednek, hanem agyvérzést kapnak. Ez az oxigén miatt kialakult stroke a leggyakoribb, ngayjából az esetek 75%-ában fordul elő.
Kevésbé gyakori eset az agyvérzés másik formája, mely során az agyi artéria fala reped meg. Ílyenkor a vér nem jut el a célállomáshoz, valamint a kiáramló vér megnöveli a koponyában lévő nyomást is, mely szörnyű fájdalmakkal járhat.

A 7 leggyakoribb tünet:

-erős szédülés
-féloldali bénulás
-hányinger, hányás
-beszédzavar, érzékszervizavar
-eszméletvesztés
-erős fejfájás
-pupillatágulás

Sajnálatos módon a strokra sosem lesz gyógyszer, hiszen nem igazi betegség. Nem vírus, baktérium, vagy gomba. Kiváltó okáért egyedül életmódunk tehető felelőssé. A dohányzás, a stressz, szívbetegségek, cukorbetegség, sőt még az alkoholfogyasztás is elősegítheti az agyvérzést.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A felismerés életet menthet

Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. Az egészségügyi felvilágosító kampányok eredményeként …

Leave a Reply