Kezdőlap / Szívinfarktus / A szívinfarktusról általában

A szívinfarktusról általában

Az elején fontos meghatározni, mi is a szívinfarktus fogalma, amelyről manapság annyit hallani a tévében és a nyomtatott sajtóban egyaránt. A szívinfarktus a vérellátás elégtelensége miatt bekövetkező szívizomelhalás. Csak vértelen formája ismert, amelyet ischaemiás infarktusnak hívunk.
Ez azt jelenti, hogy egy véralvadék elzár vagy részlegesen betömít egy artériát a szívben.
Főbb tünetei: ájulás, hányinger, hányás, mellkasi fájdalom amely idővel fokozódik, kisugárzó fájdalom, izzadás, nyomás a mellkasban.
A szívinfarktus bármikor kialakulhat, a tünetei sokszor nem is azonnal, hanem órákkal, napokkal később érezhetőek. Jellemző visszatérő tünete a mellkasi fájdalom, amely időszakosan, főleg mozgásra tér vissza, pihenéskor pedig elmúlik.
Abban az esetben, ha valaki a tüneteket észleli, és azok öt percen belül nem múlnak el, azonnal értesíteni kell a mentőket. Ha az infarktus tünetmentesen zajlik le, előfordulhat, hogy a beteg minden szövődmény nélkül meggyógyul, de hirtelen halál is felléphet, esetleg súlyos szövődmények is.
A főbb rizikófaktorai közé tartozik az elhízás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, dohányzás, stressz, alkohol, mozgásszegény életmód, már előfordult szívinfarktusos esetek a családban. Az állapot kialakulása tehát megelőzhető a megfelelő életvitellel. Sajnos a családi hajlam ellen nem tehetünk semmit, ezen felül pedig a nem is erősen befolyásoló hatással bír. A statisztikák alapján sokkal több férfi kap szívinfarktust, mint nő. De utóbbiak száma jelentősen megugrik a menopauza után.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Leave a Reply