Kezdőlap / Reumás betegségek / Mi az a reuma?

Mi az a reuma?

A reumatikus betegségek (reuma) fájdalmas tünetei sokunkat érintik. Ezek a betegségek okozhatnak gyulladást, duzzanatot és fájdalmat az ízületekben vagy az izmokban. Az izületek kopása okozhat reumatikus betegséget, főképpen akkor, ha az immunrendszer nem működik megfelelően, így az izületeket megtámadják a kórokozók és ez izületi fájdalmat, duzzanatot okoz. Szinte minden káros lehet az izületekre. Több millióan szenvednek valamilyen izületi, reumás betegségtől, amik a legkülönféle módokon alakultak ki. A két csont találkozásánál lévő porc kopása rendkívül nagy fájdalmat okoz. Izületi kopás az évek elteltével gyakoribbak lesznek, de vannak példák fiatalabb korban lévőknél is. A túlsúly ugyancsak kritikus pont. Mivel a csontoknak nehezebb súlyt kell elbírniuk a kelleténél, így nagyobb terhelésnek vannak kitéve, amely hatással van általában a térd, csípő, derék alsó részén a nyak és az ujjak területein. Tünetei lehetnek: fájdalom, duzzanat, merevség, a fájdalmas terület melegebb, izomgyengeség, járás közbeni fájdalom, öltözködésnél fájdalom, hajlás.
Vizsgálata történhet vérvizsgálattal, izületi folyadékból vett minta alapján, MRI.
Amikor a reumát az okozza, hogy a szervezet saját immunrendszere támadja meg a saját szöveteit, akkor nagyobb a baj, tartós izületi károsodás, deformitás vagy akár bénuláshoz is vezethet.
Tünetei: izületi fájdalom, merevség duzzanat, szimmetrikusan kötött izmok, izületi merevség főleg reggel, fáradtság, láz, úgynevezett reumás csomók kialakulása. Vizsgálat vérvétellel történik.
A gyógyulási folyamat hosszú, de eredményes. Sok torna, mozgás és pihenés ajánlott.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Reumás fájdalmak csökkentése

Gyerekkoromban, még csak idős emberektől hallottam, hogy fáj a válluk, térdük, fájnak az izületeik, és …

Hozzászólás