Kezdőlap / Szívinfarktus / A szívinfarktus okai

A szívinfarktus okai

Testünk minden izmának folyamatos vérellátásra van szüksége, és ez alól természetesen nem kivétel a szívizom sem. Az elzáródást főleg véralvadék okozza, amely azokon a területeken alakul ki, ahol a koszorúsér(más néven koronária erek amelyek, koszorú-szerűen fonják körbe a szívet) már károsodott. Ezt a károsodást, eltömődést, javarészt koleszterin lerakódás okozza. A szívizom saját keringésében zavar áll be, amely végül sejtkárosodást eredményez. Ez vezet a mellkasi fájdalom és nyomásérzés kialakulásához, amely idővel szívritmuszavart okozhat. Ez önmagában is halálos lehet. A szívizomsejtek pusztulni kezdenek, ha a véráramlás nem normalizálódik. Helyükön hegszövet alakul ki ott, ahol működnie kellene.
Kialakulásának ritkábbik típusa, mikor a beteg szívből kiszakad egy vérrög és beékelődik egy koszorúsérbe. Ez az embólus jelensége. Másik ritka ok, mikor a koszorúserek görcsösen összehúzódnak, ami beszűkíti az ott lévő érszakaszt, és az általa vérrel ellátott területet károsítja. Ezt spazmusnak nevezzük.
Ha fennáll a veszélye az infarktusnak, és orvoshoz fordultunk, ő elsőként meg fogja hallgatni fonendoszkópjával a szív és tüdő hangokat, vérvételt rendel el, továbbá EKG vizsgálatot. Utóbbi az ilyen esetekben a leggyakoribb módja annak, hogy kivizsgálhassák, tényleg infarktusról van-e szó. Az EKG, vagy más néven elektrokardiográf során elektródákat helyeznek fel, amelyek a szív elektromos aktivitását mérik. Az aktivitás hullámvonalként jelenik meg, így az a terület, ahol a szív már károsodott, nem mutat aktivitást, így ez könnyen kimutatható. Emellett mellkasi röntgen vizsgálatot is elrendelhetnek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Leave a Reply