Kezdőlap / Menstruáció / Havi baj vagy áldás?

Havi baj vagy áldás?

A menstruáció, vagy havi vérzés egy természetes, élettani folyamat minden nő számára. Maga a menses szó is azt jelenti latinul: hónap, tehát a ciklikus ismétlődésre utal.
Amikor egy kislány először kezd menstruálni, bizony megijedhet. Különösen akkor, ha előzetesen nem világosították fel arról, hogy hamarosan nővé érik. A vér ilyenkor betegséget, bajt szimbolizálhat számára, fontos tehát, hogy még időben elmagyarázzuk neki, mire számítson, és hogy semmi félnivalója nincsen. A menzesz egy természetes tisztulási folyamat, amelyet alapvetően a női petefészek irányít. Amikor egy kislány megszületik, petefészkeiben már jelen vannak a petesejt-kezdemények, a két petefészekben összesen mintegy 400 ezer darab. Ezek száma később már nem nő, viszont valódi “hasznosulásra” csak kb. 500 számíthat a menstruációs periódus mintegy 35 éve alatt.
Az első vérzést szaknyelven menarche-nak hívjuk, melyet követően néhány hónapig, évig előfordulhat, hogy nem szabályos időközönként menstruál a tinédzser. Később egy menstruációs ciklus körülbelül 28 napos lesz, persze egyéni eltérések előfordulhatnak. Két menzesz közötti félidőben érik meg a következő petesejt, ekkor próbálkozhatnak jó eséllyel azok a párok, akik gyermekre vágynak.
Érdemes már a menarche-tól kezdve menzesz-naptárt vezetni, ez a későbbiekben is nagy segítséget jelenthet. Akár abból a célból, hogy elkerüljünk egy nem kívánt terhességet, akár amiatt, hogy pontosan meg tudjuk határozni leginkább fogamzóképes időszakunkat.
Egy átlagos havi vérzés 3-5 nap alatt zajlik le.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Menstruációs zavar – Amenorrhoea

Nem is annyira ritka állapot az amenorrhea, vagyis amikor egy nő nem menstruál. Az állapotnak …

Hozzászólás