Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szoptatás aranyszabályai.

A szoptatás aranyszabályai.

így teszi helyesen mellre a kisbabáját:
• Üljön le kényelmesen és lazítson. Háta legyen jól megtámasztva, esetleg párnákkal, összehajtogatott takaróval vagy valami hasonlóval. Ha az ágyban hátradőlve szoptat, kellemes lehet egy összetekert takaró a térde alatt; ha széken ül, talán jó szolgálatot tehet egy sámli. Próbálja ki, hogyan lesz Önnek a legkényelmesebb!
• Eleinte rendkívül hasznos szabad felsőtesttel szoptatni. Ha melle teljesen meztelen – és így a kisbaba maradéktalanul élvezheti mamája bőrét. Terítsen kendőt a vállára, hogy ne fázzon. Pizsama felső, blúz vagy hálóing is jól használható szoptatáskor, ha elöl teljesen ki lehet gombolni. (A kétrészeseket valószínűleg kellemesebbnek fogja találni.) Legjobb, ha a kezdeti időkben ez alatt nem hord kombinét és melltartót. Így szoptatás közben nem kell a zavaró ruhadarabokat félretolni, ha útban vannak.
• Vegye fel az újszülöttet, és adjon magának pár pillanatnyi időt, hogy gyönyörködhessen kisbabájában, és beszéljen hozzá, mimikáját megfigyelhesse. Ha a kisbaba erre időt-alkalmat ad, lazítson egy pillanatra. Hunyja le a szemét, lazítsa el izmait, próbálja meg összeszedni gondolatait. Csak magára és gyermekére gondoljon – most minden más lényegtelen.
• Helyezze a kisbabát abba a szoptatási helyzetbe, amit ki szeretne próbálni (a következőkben a bal mellből, bölcsőtartással történő szoptatást írjuk le). Fektesse kisbabáját a bal alkarjára. Attól függően, hogyan tartja, feje majdnem a könyökhajlatnál vagy valamivel lejjebb fekszik, de semmiképpen nem a bal keze közelében! A kisbaba szája legyen mellbimbójával szemben. A kisbaba feküdjön az oldalán: az ő hasa az Ön hasán, oldalával felfelé, hogy szopáshoz ne kelljen elfordítania a fejét. Végül fogja meg a bal combját a bal kezével. Így jól oda fogja tudni húzni a baba testét magához.
• Fogja meg jobb kezével a mellét. Három vagy négy ujj tartja a mellet a mellbimbó alatt. A mutatóujj körülbelül öt centiméterre vagy inkább még távolabb helyezkedik el a mellbimbócsúcstól. A hüvelykujj lazán a mellbimbó felett található, legalább ugyanolyan távolságban mellbimbócsúcstól. Ha kicsi a melle, olyan hátul fogja meg, amennyire csak lehetséges. Ez azt jelenti, hogy kisujja vagy gyűrűsujja érintse meg a mellkasát. Ha nagyok a mellei, úgy tartsa, hogy ujjai a mellbimbótól eléggé messze kerüljenek. Ujjai legyenek a tejöblök mögött, mert a tejöblök környéke a baba szájába kerül – ujjai nem lehetnek útban!
• Most formálja kissé a mellét. Ehhez kicsit meg kell emelnie a mellét. Az ujjak enyhe nyomására valamivel kerekebb lesz, a mellbimbó még jobban kiáll és mellét jól irányíthatóan kézben tartja. A mellbimbó a kisbaba szájával szemben van. A kisbabának pontosan ebben a helyzetben kell lennie ahhoz, hogy egy gyors mozdulattal helyes helyzetbe húzza a mellén!
• Ha kisbabája elfordítja a fejét, érintse meg mellbimbójával még egyszer az arcát és várjon. Ezzel kiváltja a kereső reflexet. A kisbaba az érintés irányába fordítja a fejér. Fontos, hogy közben ne érjék más ingerek, például egy második érintés a másik arcfélen.
• Ha a kisbaba szája a mellbimbóval szemben van, érintse meg finoman a bimbóval az alsó ajkát. Ezzel azt a reflexet váltja ki, amitől kinyílik a kisbaba szája.
• Várjon türelmesen, amíg kisbabája elég nagyra tátja a száját. Olyan nagyra kell nyitnia, mint ásításkor. Ez eltarthat néhány másodpercig, ami örökkévalóságnak tűnhet.
Most már mellre tette gyermekét és ő szopik. Győződjön meg arról ismét, hogy popsija tényleg az Ön hasához van e húzva.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás