Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szoptatás idejének meghatározása.

A szoptatás idejének meghatározása.

Meddig tart egy szoptatás? Hogyan lesz vége? Az az ideális, ha egy kisbaba annyi ideig szophat, amíg magától el nem engedi a mama mellét. Mivel a szoptatás folyamán az anyatej zsírtartalma növekszik, kisbabájának az egyik mellből mintegy tizenöt-húsz percig kellene szopnia ahhoz, hogy a magas zsírtartalmú hátsó tejhez is hozzájusson. Néhány kisbabának elegendő a szopás az egyik oldalon. Ha még tovább szeretne szopni, tegye át a másik mellére, ismét annyi időre, amíg magától abbahagyja. Elégedettebb az a kisbaba, aki helyesen szopik és spontán engedi el a mellet.
A szoptatások hosszúsága különböző lehet. Az első napokban az egyes szopások inkább rövidebbek. Idővel azonban erősebb lesz kisbabája és hosszabban fog tudni szopni.
Csak akkor szakítsa meg kisbabája szoptatását, ha feltétlenül szükséges, például, ha nincs jól mellre téve vagy ha a szoptatás fájdalmat okoz. Ehhez dugja be kisujját a kisbaba szájszögletébe és szüntesse meg ezzel az ott keletkezett vákuumot és vegye le a kisbabát a melléről. Ily módon megóvhatja mellbimbóját. A szoptatás után, de esetleg minden oldalváltás előtt is megbüfiztetheti kisbabáját. Terítsen egy kendőt a vállára és tartsa a kisbabát úgy, hogy a válla felett hátrafelé nézzen. Közben finoman ütögesse a hátát. Ez az ütögetés és a hasát érő enyhe nyomás segít a levegő eltávozásában.
Esetleg ültesse kisbabáját keresztbe a combjára és elöl-hátul tartsa meg a testét. A kisbaba így is enyhén hajlott helyzetben van.
A kisbabák néha elalszanak a mellen. A szopás egyre lassúbbá és kevésbé intenzívvé válik, a szemek lecsukódnak, a karok és lábak elnehezülnek, az ököl ellazul. Egész lassan elengedi a kisbaba a mellbimbót, ami kicsúszik a szájából. (Ha kisbabája az elengedés utolsó pillanatában szorosan összezárja a száját, kisujjával kell oldania a vákuumot. Alvó gyereket nem kell büfiztetni.) A kisbaba mélyen, ellazult arckifejezéssel alszik. Ez újra meg újra szép élmény az anyukák számára. Amilyen villámgyorsan és erőteljesen húzta magához a kisbabáját a szoptatás elején, olyan lassú és nyugodt a vége.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás