Kezdőlap / Állatok / Halak / A tengeri élőlények beszéde

A tengeri élőlények beszéde

A tengeri élőlények mindenki szemében a legcsöndesebb, szinte hangtalan állatoknak tűnnek, azonban ez koránt sincs így. A pókhal a legkülönösebb hangokat képes produkálni a tengeri halak között. Időnként tompa, mély zümmögés hallatszik belőle, mintha egy csöppnyi dinamó működne benne. Az anatómiai vizsgálatok feltárták a pókhal titkát, miszerint néhány különleges izomszál rezeg benne olyan hangon, mint az elektromos gitár húrjai. Még a hallgatag tengerlakók is hangossá válnak egyetlen alkalommal, amikor esznek. A legtöbb hal ugyanis nem valami illedelmesen, vagy halkan falatozik. A kárászfélék úgy csámcsognak mint a disznók, de tőle a tengeri menyhal sem különb, mert lakmározás közben a legváltozatosabb hangokat hallatja: morog, csattog, röfög, zörög. Általában azonban a legtöbb hal szerényen ropogtatja ennivalóját. Hangelemző készülékkel vizsgálva e hangokat, a jellegzetes rágcsáló zajból seregnyi halfaj hangnévjegyét sikerült megállapítani. Ennek a technikának tökéletesített változata arra is alkalmas, hogy nemcsak a bemutatkozó halat lehet felismerni a hangja alapján, hanem azt is, hogy mekkora tömegű és éppen mit eszik.
A szárazföldön hallott hangok közül szinte mindegyiket megtalálhatjuk a tenger mélyén, tehát nem sokkal csendesebb a vizek világa, mint a levegő birodalma. A különleges víz alatti „fülek”, a hidrofonok elárulták az embereknek, hogy a tenger lakói is fütyülnek, kopognak, sóhajtanak, hörögnek, hárfáznak, zizegnek, és ki tudja még, hány fajta hangot hallatnak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A halak beszédének oka

Sok állat tájékozódásra is használja a hangját, mintha valamilyen hanghullámos lokátort működtetne. A delfinek ultrahangos …

Hozzászólás