Kezdőlap / Terhesség / A terhesség 1. rész

A terhesség 1. rész

0,77 év, 9 hónap, 40 hét, 266 nap a terhesség várható ideje, a fogantatástól a szülésig. A fogantatást az utolsó menstruáció első napjától számolják. A terhesség viszont természetesen lehet rövidebb idő is, ez az idő a nagy sablon, és nem a kötelező időtartam.
A terhességet 3 trimeszterre osztják, első 3 hónap, második 3 hónap, harmadik 3 hónap. Mindegyik trimeszter genetikai ultrahanggal zárul, hogy le legyen ellenőrizve a magzat megfelelő fejlődése. A 12. hétre a magzat kifejlődése befejeződött, mindene megvan (minden szerve), ami a kinti élethez szükséges, olyan, mint egy kicsi ember, már csak erősödnie és növekednie kell, hisz ilyenkor kb. 6,5 cm és 18 gramm.

Néphiedelem az, hogy a terhesség miatt két emberre kell enni, ebbe a hibába sok kismama esik, ezért jelentős súlytöbbletet vesznek fel a terhesség végére, aminek a leadása igen nagy erőfeszítéseket igényelhet majd.

Az, hogy fiú vagy lány lesz-e a baba, mindig izgatja szülőket, már a terhesség kimutatásakor. Ez azon múlik, hogy a petesejtet megtermékenyítő ondósejt, női X vagy férfi Y kromoszómát hordozott.

A terhesség alatt leggyakrabban előforduló tünetek, panaszok: hasi nyilallás, reggeli rosszullét, gyakori vizelés, fáradtság, alvászavar, elgyengülés, ájulás, fejfájás, gyomorégés, orrvérzés, légszomj, viszketés, vizenyő (ödéma), visszér betegségek, lábikragörcs, székrekedés, aranyér, has keményedés, és a méh összehúzódás.

A terhesség alatt egy komplett szervezet átalakulás megy végbe a nő testében, hiszen egy új élet alakul majd ki az anya hasában. A szervezet átalakulás érinti a hormonháztartást, a szervek belső elrendezkedését, a medencét, a hasfalat, a melleket, a fogakat, a testfelépítést, a csontokat, és az általános kondíciót.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás