Kezdőlap / Terhesség / A terhesség alatt végbemenő szervezetváltozások

A terhesség alatt végbemenő szervezetváltozások

Hormonháztartás: a hormontermelődés fokozódik, aminek oka például a menstruáció elmaradása is, valamint a gyakran változó kedélyállapot. A hormonok okozzák azt is, hogy valamilyen étel undort kelt, amíg másokat, ha megérez, fel tudna falni bármennyit belőle.
Szervek belső elrendezkedése: a méh környékén lévő szervek lassan elmozdulnak, ahogy a méh egyre növekszik a magzattal, a magzat és a magzatvíz valamint a placenta egyben jelentős nagyságú lesz a terhesség végére, és akár 10 kiló is lehet önmagában.
Medence: a medence felkészül a szülésre, és széjjelcsúszik, hogy a szülésnél a magzat átférjen rajta a szülőcsatornán keresztül.
Hasfal: a hasfal elvékonyodik, kívülről a bőr a magzat növekedésével megnyúlik, és ha hirtelen következik be, akkor szétrepedhet a bőr, esetleg köldöksérv alakulhat ki
Mellek: a mellek megnagyobbodnak, beindul a tejtermelődés, több zsírt raktároznak el, felkészülve a csecsemő táplálására
Fogak: a magzatnak a növekedéshez nagyon sok tápanyagra van szüksége, és amit nem kap meg, azt a gazdaszervezettől próbálja elvenni, ilyen a kalcium is, ami azt jelenti, hogy a fogak meggyengülnek a terhesség alatt.
Testfelépítés: a nő testalkata megváltozik, hiszen a hasánál egy medicinlabda méretű és súlyú dudor alakul ki fokozatosan 9 hónap alatt.
Csontok: a csontok a fogakhoz hasonlóan a kalcium csökkenés miatt meggyengülnek, gyakran csontritkulás alakul ki.
Általános kondíció: az ember fáradékonyabb lesz, a terhesség miatt a mozgékonyságot csökkenteni szokták az anyák, amivel a kondíciót is elveszíthetik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply