Kezdőlap / Terhesség / A terhesség ismert és kevésbé ismert tünetei

A terhesség ismert és kevésbé ismert tünetei

Az ismert terhességi tünetek közé soroljuk a menstruáció elmaradását: ekkor már 4 hetes terhességről beszélhetünk a szabályos 28 napos ciklus esetén.
Ismert tünetek:
Enyhe alhasi görcsök, nyomásérzés, a mellek érzékennyé válása, émelygés,

Reggeli rosszullét a leggyakoribb terhességi jel, és ez a nap bármelyik szakaszában előtörhet, ami következtében hányás is jelentkezhet.

Fáradékonyság: Melyet a szervezetben lejátszódó változások hoznak elő.

Gyakori vizelési inger: Ez eleinte a hormonális változások miatt jön elő, majd a megnövekedett méh és gyermek súlya nyomást gyakorol a húgyhólyagra.

Megnövekedett mellek: Ami eleinte szintén a hormonális változások miatt következik be, később pedig a mell felkészül a szoptatásra, tejtermelésre, amely néha fájdalommal jár.

Fokozott hüvelyváladék: A hüvelyváladék mennyisége megnő, savas vegyhatása megnő.
FONTOS, hogy amennyiben a nagyobb mennyiségű váladék következtében szeméremtesi égő, viszkető érzésünk van, vagy a váladék kellemetlen szagú vagy szokatlan színű, mindenképpen keress fel egy nőgyógyászt.

Megváltozik a közérzet: Ami szintén tipikus tünet.

A terhesség első harmadára jellemző a fáradtság, a bágyadtság. A második harmadban kismama energikusabb, a magzatmozgások észlelése után, majd harmadik harmad a babára való készülődés. Ilyenkor jelenhet meg a szüléstől való félelem, aggodalom. A szülés előtti időszakot általában türelmetlenség jellemzi.

Ami talán kevésbé ismert tünetek közé sorolhatunk az a:

Szagérzékenység: Ami azt jelenti, hogy túlérzékenyek vagyunk a szagokra, ezért ajánlott kevésbé intenzív illatú ételeket főznünk, sűrűn szellőztetnünk és rengeteget lennünk friss levegőn.

Székrekedés: Inkább az utolsó időszakra jellemző, bár van akinél ez már a terhesség elejétől jelen van. Ez a progeszteron hormon miatt megváltozott emésztés, a megnövekedett vízszükséglet, a méh által kifejtett nyomás a végbélre okozza. Ajánlatos magas rosttartalmú ételek és italok fogyasztása.

Gyomorégés: Főként a terhesség második és harmadik trimeszterére jellemző az a tünet, mely égő érzést jelent a mellkascsont és a torok közötti részen. Ennek az oka is a progeszteron hormon termelésében bekövetkező változás. A tünetek enyhíthetők, kevésbé fűszeres ételeket fogyasszunk, ne együnk lefekvés előtt közvetlen, és tégy több párnát a fejed alá.

Viszketés: Ez a tünet akár végig kísérheti a terhességet, a viszketés a mell és a has táján jelentkezik hiszen ott nyúlik jobban a bőr.

Nem várt allergiás tünetek: Az allergiák, és az asztma nem várt tüneteket produkálhatnak a terhesség alatt. Van akiknél szinte teljesen megszűnnek a tünetek és van akiknél felerősödnek.

Egyensúlyzavar: Az utolsó harmadban sokaknál jelentkezik az egyensúlyzavar. Nem csak a növekvő pocak miatt, hanem a relaxin nevű hormon fokozott termelődése miatt is, ami a fenéken, térden és könyökön is észrevehetünk, lazítja a szalagokat, ízületeket. Ettől veszítik el a kismamák néha egyensúly érzéküket.

Remélem segítettem cikkemmel!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

Hozzászólás