Kezdőlap / Terhesség / A Terhességi alkalmasság megállapítása

A Terhességi alkalmasság megállapítása

Honnan tudjuk, hogy alkalmasak vagyunk e a terhességre?
A nők fogamzásra és terhességre való biológiai alkalmassága döntő tényezője az utódvállalásnak. Mégis, eddig kevés figyelmet fordítottunk erre. Ha a nő dolgozni kezd, ha a gépkocsivezetést kívánja megtanulni vagy sportolni akar, akkor orvosi vizsgálaton kell átesnie, hogy alkalmasságát megállapítsák. Viszont szinte sohasem kerül sor ilyen alkalmassági vizsgálatra, amikor a nők életük egyik legnagyobb és legszebb vállalkozására: első gyermekük világrahozatalára készülnek.
A nők alkalmassága a terhességre több tényezőtől függ:
A Nemi hormonok
A nőiség biológiai alakításában, majd a termékenység és a terhesség kihordásában a női nemi hormonoknak fontos szerepük van:
Az első havivérzés jelentkezési időpontja hazánkban általában a 12-14. életév között történik. A nemihormon-termelődés fejletlenségére utal, ha ez túl későn (például a tizenhatodik év után) következik csak be.
A fogamzásra való felkészültséget meg lehet ítélni a megelőző havivérzések alapján is (hány naponként jelentkezik, és hány napig tart?).
Az ébredési hőmérséklet szintén utalhat a nemi hormonok működésének milyenségére. Mérésével a három hónapos felkészülés során később még részletesebben foglalkozunk.
A túlságosan kövér vagy éppen fiús testalkat is a hormonháztartás zavarára utalhat.
A fokozott és férfias szőrnövekedés (bajusz, az emlőbimbó körüli vagy emlők közötti szőrzet, a szeméremszőrzet kiterjedése a köldök irányába) a férfi nemi hormonok fokozott termelődését jelenti.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás