Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / A természet lágy ölén

A természet lágy ölén

Magyarország elsősorban természetföldrajzi adottságairól híres. Szebbnél szebb tájakat találunk az egész ország területén. Mindenki megtalálhatja a neki tetsző vidéket. Lehet szó hegyekről, dombokról, de akár alföldekről is, egy biztos: nálunk minden gyönyörű!
Mind közül most csak az Óbányai völgyet emelem ki. Egy egész napot el lehet tölteni a turistaútvonalon haladva és közben meg-megállva a gyönyörű képződmények mellett. Ráadásul nem csak akkor jó, amikor az időjárás éppen túrázáshoz való. A nyári kánikula is éppoly alkalmas erre a kis kirándulásra. A patak, amelybe gyakran belegázolhatunk, igen kellemesen hűt, ezen kívül a rengeteg fának köszönhetően árnyékos területeken haladunk végig.
Nem csak egész napos kirándulásnak, de egy pár órás sétának is kitűnő. Ez annak köszönhető, hogy maga az túraútvonal egyáltalán nem hosszú.
Ha pedig valakinek kedve támad megnézni a környék hegységeit a magasból, akkor folytathatja a túrát. Az árnyékos, hűvös, enyhén emelkedő völgy után ajánlatos megpihenni és erőt gyűjteni. Erre is van egy remek hely. Egy régi templomnál fapadok és faasztalok várják az embereket, kicsit odébb pedig egy aprócska bolt nyújt lehetőséget a tartalékok feltöltésére. Ezután következik a második szakasz: erősen emelkedő kövesúton vezet a vállalkozó kedvű turista útja. Itt sajnos már az árnyék is kevesebb. Az útról egy vékonyka kitaposott ösvény vezet a kilátóhoz, amit nem is olyan régen újítottak fel. A kilátás gyönyörű. Akármilyen fáradt valaki odafenn mindenkinek ugyanaz a gondolata: „Ezért megérte tornázni egy keveset!”
Visszafelé pedig végig lefele haladhatunk, ami semmilyen nehézséggel sem jár, és újra megcsodálhatjuk a gyönyörű völgyet.
Előnye még az is, hogy az utolsó szakasz kivételével igen egyszerű megtenni egy ilyen távot. Ezt mutatja az is, hogy gyakran óvodások is eljönnek ide a csoporttal. De nem ritka az sem, hogy idősebbekkel találkozunk szembe.
Végül pedig fontos az is, hogy nem csak kellemes időtöltés egy ilyen túra, de egészséges is. A tiszta levegőt semmi sem tudja helyettesíteni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás