Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / A testmozgás tompítja az elhízás génjének hatásait

A testmozgás tompítja az elhízás génjének hatásait

dnsA gyakori fizikai aktivitás csökkentheti az elhízás kockázatát azokban, akik genetikailag hajlamosak a túlsúlyra – derül ki az Archives of Internal Medicine egyik számából.

Az elhízásért felelős gén

Egy bizonyos gén, a zsírtömeg- és elhízás-asszociált (FTO) gén variációiról széles körben elfogadott az a nézet, hogy a nagyobb testtömeg indexszel áll kapcsolatban, ám csak azok számára, akik kevés fizikai aktivitást végeznek. A tanulmány szerint átlagosan 900 kilokalóriát kell ráfordítani a gén hatásainak leküzdéséhez minden nap.

A kutatási eredmények

A vizsgálat során a kutatók 704 egészséges, átlagosan 43,6 éves Amish felnőtt DNS mintáit analizálták, és egy sor fiziológiai tesztet végeztek el a résztvevőkön, beleértve fizikai aktivitásuk nyomon követését egy hétnapos időszakban.
A résztvevők között a férfiak 54 százaléka túlsúlyos volt, 10 százalék pedig elhízott. A nők 64 százaléka volt túlsúlyos, 31 százalékuk pedig elhízott. A résztvevőket nagy aktivitási szintű és kis aktivitási szintű csoportra bontották. A nagy aktivitási szintű csoport körülbelül 900 kilokalóriával többet égetett naponta az alacsonyabb aktivitási szintű csoporthoz képest. A kutatók szerint ez nagyjából 3-4 óra mérsékelten intenzív fizikai aktivitásnak felel meg, mint például egy élénk séta, takarítás, vagy kertészkedés.

Elhízásra való hajlam

A vizsgálat azt bizonyítja, hogy azok az emberek, akik az FTO gén bizonyos variációival rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel válnak túlsúlyossá. Ugyanakkor a kutatók azt találták, hogy az elhízásra való genetikai hajlam nem volt hatással azokra, akik az átlagosnál nagyobb fizikai aktivitást végeznek.

Beküldte: István

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás