Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A testvérek és a szoptatott kisbaba

A testvérek és a szoptatott kisbaba

Vannak már gyerekei? Akkor tudja, a testvérek számára is nagy változást jelent, ha új gyerek jön a házhoz, különösen a legfiatalabb számára. Egyfelől izgalmas és szép, ha végre megérkezik a kisbaba, másrészt ott van a félelem és a féltékenység. „Helyembe fog lépni a kicsi?” A sok rokon, barát és szomszéd újszülött iránti rajongása inkább csak erősíti ezt a kellemetlen érzést. „Óh, milyen édes ez a baba!” – mondják, és egy csomó érdekes csomagot hoznak neki, néha még a mamának is, ám jóval ritkábban a nagyobb gyereknek.
Nem szabad elfelejteni, hogy a testvérek többnyire még maguk is kisbabák vagy kisgyerekek. Mindegy, hogy örültek-e az öcsinek vagy huginak, az új jövevény állandó jelenlétével – éjjel-nappal – a gyerekek nehezen tudnak megbirkózni, ezért ne legyenek a szülőknek túlzott elvárásai. Kialakul a verseny a szülők idejéért és figyelméért. Ezt az időszakot a gyerekek gyakran szeretetvesztésként élik meg. A szülőknek óvatosságot kell tanúsítaniuk, „idősebb” gyermeküket, éppúgy mint azelőtt, biztosítaniuk kell szeretetükről és nem szabad őt az új „nagy gyerek” szerepében túlterhelni. Sok nagytestvér szívesen részt vesz a babaápolásban, de ennek örömöt kell okoznia és nem szabad, hogy kötelességgé váljon.
Ha szülőként egészen következetesen időt szakít a megszokott szertartásoknak – játékidő, meseolvasás, szombat reggeli zsemlevásárlás a papával, odabújás és éneklés elalvás előtt -, akkor a nagyobbik gyerek élete áttekinthető és biztonságos marad. Bizonyos rugalmasságra azért szükség van, de ragadja meg az adódó lehetőségeket. Ha a nagytestvér időre és figyelemre vonatkozó kívánságait állandóan elhalasztja, vagy reményét veszti vagy dühös lesz. Mindkettő, többször ismétlődve csak árt kettejük kapcsolatának. A gyerekeknek természetesen meg kell tanulniuk várni és a testvérekkel osztozni, de mindezt nem szükséges egyszerre tudniuk.
További lehetőség mindkét vagy egyszerre több testvér szükségleteinek kielégítésére, ha mindegyikükkel egyszerre törődik. Ha kisbabáját szoptatja, pelenkázza vagy ringatja, szabad a szája: többnyire van lehetősége arra, hogy beszélgessen a nagytestvérrel, meséljen vagy énekeljen neki. Szoptatás közben nézegethetnek együtt képeskönyvet. A szoptatósfotel sarka lehet a legkedveltebb oázis, a hordozókendő pedig áldás a nagyobb testvér számára is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás