Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Szülővé válni – partnerkapcsoltat építése.

Szülővé válni – partnerkapcsoltat építése.

Másrészt az édesanya és a kisbaba közötti bensőséges viszony semmiképpen nem helyettesítheti a férfi és nő közötti kapcsolatot. Ha kicsi babájuk van, a szülők számára egyszerűen kevesebb idő és erő marad kettejük kapcsolatára és szexuális életükre – de ez az állapot nem tartós. Még ha gyakran fáradtnak érzi is magát, ragadjon meg minden alkalmat a testkontaktusra és gyengédségre. Talán új utakat találnak a közelségre és az intenzív együttlétre. Alkalmanként például átkarolhatja feleségét, ha az éppen szoptat.
Az édesanya megváltozik ettől a szoros kötelékélménytől, ami a kisbabához fűzi – és ez később kettőjük kapcsolatát is gazdagíthatja. Ön is újnak fogja látni feleségét anyaszerepben és ez valószínűleg megváltoztatja vele kapcsolatos érzéseit.
A szülés utáni stresszes hetekben könnyen adódhatnak félreértések. Mindkét partner a másik támogatását és megértését szeretné. Éppen ez az, amit egyikük sem tud adni – a kimerültség, nem a szándék hiánya miatt – és a szemrehányások ideje következhet. Ezek oka nem a kapcsolat megromlásában, hanem a kihívásokkal teli új helyzetben keresendő.
A nyilvánvaló vagy szőnyeg alá söpört ellentéteket nem lehet egy gyerek születésével megoldani, sőt, attól inkább erősödnek. Könnyen a szoptatásban vagy a gyerekben keresik a hibát, míg a probléma magában a partnerkapcsolatban van. Ha erről lenne szó, keressenek közösen megoldási lehetőségeket.
Az ilyen jellegű helyzetekben fontos, hogy a partnerek időt találjanak a nehézségek bizalmas és őszinte megbeszélésére, mielőtt családi életük a problémák miatt elakadna. Először talán meg kell tanulniuk, hogyan kommunikáljanak egymással, újra fel kell fedezniük, mire van szüksége a másiknak, reális lehetőségeket kell körvonalazniuk, hogy azokról nyíltan, világosan beszélhessenek. Ez az időszak többnyire viszonylag rövid, döntő jellegű azonban az együttélés szempontjából a jövőre nézve. Megéri, ha lépéseket tesznek egymás irányába és megvitatják, hogyan alakíthatnák újjá kapcsolatukat és a családot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás