Kezdőlap / Állatok / Halak / A Törpeharcsa és a Menyhal

A Törpeharcsa és a Menyhal

Törpeharcsa Ictalurus nebulosus
Jegyei: teste nyújtott, pikkelyek nélküli, csak hátsó felén oldalról lapított, feje széles, lapos. 8 bajuszszál: 2 hosszú (csaknem olyan hosszú, mint a fej) a felső állkapcson, 4 rövidebb a fej alsó felén, 1-1 a hátulsó orrnyílásoknál. Oldalvonala teljes. Hátúszója 7 sugarú (az első elcsontosodott), farok alatti úszója 21-24 sugárral (az l. melasnál 16-22 sugárral); a mellúszó első sugarának hátulsó széle erősen fogazott (az l. melasnál gyengén fogazott, esetleg sima). A hát- és farokúszó között zsírúszó van. Színezete: háta sötét olajbarna, hasa a fehérestől a sárgásig. Élőhelye: Észak-Amerika csendes vizei. Európába 1871-ben telepítették Franciaországba. Hazánkba a század elején került, a tavakban, lassú folyású vizekben, csatornákban gyakori. A rokon fekete törpeharcsát (l. melas) 1980-ban hazánkba is betelepítették. A pettyes harcsát (l. punctatus) hazánkba több ízben importálták, egy szökött példányt a Dunában fogtak. Életmódja: éjszaka aktív fenékhal. Ívási ideje élőhelyétől függően áprilistól júliusig tart. Hím és nőstény együtt készíti el a sekély fészekgödröt egy védett parti helyen, az ikrákat is közösen őrzik. Tápláléka: gerinctelen állatok, a kifejlett példányok rákokat, kishalakat és békákat zsákmányolnak.

Menyhal Lota lota
Jegyei: teste igen nyújtott, elöl henger alakú, hátul oldalról lapított, feje széles, lapos. Szájnyílása széles, alsó, középállású, állkapcsai kicsi, hegyes fogakkal. Állán hosszú bajuszszál, 2 nagyon rövid az orrnyílásoknál. Kerekded pikkelyei kicsinyek és vékonyak. Oldalvonala nem teljes. Első hátúszója 9-16, a második 67-85 sugárral, olyan hosszú, mint a farok alatti úszó (65-78 sugárral); hasúszói torokállásúak; farokúszója lekerekített. Színezete: háta barna, olajsárgás vagy zöldes, sötétebb, jelentéktelen márványozással; az oldalak világosabbak, sárgásak; hasa fehéres. Testhossza: 30-60 cm, max. 120 cm. Élőhelye: a folyótorkolatok és lagúnák brakk vizétől a tiszta, hideg vizű folyókig és tavakig (az Alpokban 1200 m felett is), Hazánk folyóvizeiben, de a nagyobb tavakban is él.
Életmódja: fenékhal, szürkületkor és éjszaka tevékeny. A tőkehalfélék családjának egyetlen édesvízi képviselője. November és március között ívik. A kb. 1 mm átmérőjű ikrán (1000 000 nősténykilogrammonként) nagy olajcsepp van, szabadon sodródik a vízben. A kelési idő 6-10 hét. A lárvák kezdetben a vízben lebegnek, később a fiatal halak kövek alatt rejtőznek. Tápláléka: fiatalon apró talajlakók, később halikra és -ivadék is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás