Kezdőlap / Rákos megbetegedések / A tüdődaganat

A tüdődaganat

A legtöbb tüdőben lévő daganat a tüdőszövet sejtjeiből fejlődik ki, de a szervezet más helyein kialakult daganatok is ráterjedhetnek a tüdőre, azaz áttétet képezhetnek. A tüdődaganat férfiakban és a nőkben egyaránt a leggyakoribb daganat. Még fontosabb, hogy a daganat okozta halálozás leggyakoribb oka mindkét nemben.

Okok
Legfőbb oka a dohányzás. A női dohányzás elterjedésével a tüdő daganatos elváltozása a nők körében is gyakoribbá vált. Minél több cigarettát szív el valaki. annál nagyobb a tüdődaganat kialakulásának veszélye.
A tüdődaganatok kialakulásában, kisebb arányban (a férfiak kb. 10-15%-ában, a nők kb. 5%-ában) szerepel kiváltó okként munkahelyi ártalom, a munkavégzés közben használt anyagok belélegzése. A tüdődaganat kialakulását kapcsolatba hozták az azbeszttel, sugárzással, arzénnel, krómmal, nikkellel, klórmetil-éterrel, mustárgázzal történő munkavégzéssel és a koksztüzelésű kemencék által kibocsátott anyagokkal, de általában csak azoknál, akik egyidejűleg dohányoznak is. A légszennyeződésnek a tüdődaganatok kialakulásában játszott szerepe nem bizonyított. Néhány esetben az otthoni radon gáz kisugárzás is fontos lehet. Néhány tüdődaganat, különösen az adenokarcinóma és az alveoláris sejt-karcinóma abban az esetben alakul ki, ha más betegségek, például a gümőkór vagy a fibrózis (a tüdő rostos elfajulása) már a tüdőszövet hegesedését okozták

A tüdődaganatok típusai
A tüdődaganatok 90%-a a tüdőbe vezető nagy légutakból, a hörgőkből indul ki, az ilyen daganatokat hörgő eredetű (bronchogén) daganatnak nevezik. Típusai a következők: a zabszemsejtes, az aprósejtes és a nagysejtes karcinóma (rák), valamint a adenokarcinóma (mirigysejtes rák).
Az alveoláris karcinóma a tüdő léghólyagjaiban (alveolusok) alakul ki. Bár ez a daganat lehet egy gócú is, gyakran egyszerre növekszik a tüdő több területén.
Kevésbé gyakori tüdődaganat a hörgőadenóma (amely jó vagy rosszindulatit lehet), a kondromatózus hamartoma (jóindulatú) és a szarkóma (rosszindulatú). A limfóma a nyirokrendszer daganata. Kialakulhat a tüdőben, de áttétes is lehet.
Számos, a szervezet más területén kialakult daganat áttétet adhat a tüdőbe. A leggyakrabban áttétet adó daganatok a következők: mell, vastagbél, prosztata, vese, pajzsmirigy, gyomor, méhnyak, végbél, here, csont és bőrrák.

Kórisme
A tüdődaganat lehetősége akkor merül fel, ha a beteg elsősorban egy dohányzó ember folyamatosan köhög, köhögése súlyosbodik vagy egyéb légúti tünete van. Néha a tünetmentes beteg mellkasröntgen képén megjelenő árnyék lehet az első gyanújel. A mellkasröntgen a legtöbb tüdődaganatot kimutatja, de a kisebbek mégis elnézhetők. A tüdőben megjelenő árnyék azonban még nem a daganat bizonyítéka. Általában szövetminta mikroszkópos vizsgálata szükséges. Néha a felköhögött köpet elegendő anyagot szolgáltathat az ilyen vizsgálatra (melyet köpet citológiának nevezünk). A szövetminta vételéhez hörgőtükrözésre lehet szükség. Ha a daganat a hörgőtükrözéses mintavételhez túl mélyen helyezkedik el, általában a bőrön keresztül vezetett tűvel vesznek mintát. A tűbeszúrás vezérléséhez komputertomográfiát (CT) használnak; a beavatkozást tűbiopsziának nevezik. Néha azonban a vizsgálati anyag vételéhez műtét szükséges, amelyet torakotómiának nevezünk. A CT-vizsgálat kisebb árnyékokat is kimutat, melyek a mellkasröntgenen nem láthatóak. Jelzi a nyirok-csomó megnagyobbodását is, azonban gyakran biopszia (mintavétel mikroszkópos vizsgálatra) szükséges annak eldöntésére, hogy a megnagyobbodást gyulladás vagy daganat okozza-e. A hasi és koponya CT kimutat-hatja azt is, hogy a daganat adott-e áttétet a májba, mellékvesébe, illetve az agyba. A csont vizsgálata pedig a csontáttétek ábrázolására alkalmas. Mivel az aprósejtes karcinóma a csontvelőbe gyakran ad áttétet, általában csontvelőbiopsziát végeznek (mintavétel mikroszkópos vizsgálatra).
A daganatok osztályozásakor figyelembe veszik a méretét, valamint azt, hogy adott-e áttétet a közeli nyirokcsomókba, és átterjedt-e más szervekre. Az osztályozás stádiumbeosztással történik.•A daganat stádiumbeosztása alapján kiválasztható a legmegfelelőbb gyógymód, és segítségünkre van a kórjóslat megállapításában is. A következő részben a tünetekről írok bővebben.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kemoterápia

A beteget olyan gyógyszerekkel (sejtmérgekkel, citosztatimukokkal) kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják és/vagy azokat megölik. …

Hozzászólás