Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / A tükör mögötti világ

A tükör mögötti világ

A Terry Gilliam rendezésével készült film a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma mesés és mégis kegyetlenül valós világot tár a nézők elé. Mindennapi kérdésekkel karöltve elkalauzol minket az emberi fantázia birodalmába.
Nem csak azért érdekes, mert valószínűtlen világokat láthat a néző, hanem mert Heath Ledger halála miatt Tony szerepében több színész is megvillantja tehetségét: Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law.
Egy vándorcirkusz életébe csöppenünk bele, akinek vezetője alkut köt az Ördöggel, ő pedig, ahogy meg van, írva nem alszik, és végig jelen van a filmben. A társulat vezetője örök életet kapott, de többször alkudozott, ezért ha lánya betölti a 16. évét eljön (az Ördög) és kéri az öt lelket. A mágia tárgya egy tükör, amibe fizetség fejében lehet belépni és megelevenedik a néző fantáziavilága, egy pillanatra hátrahagyhatja a valós életét és annak nyűgjeit.
Így megy a cirkusz szürke élete, mivel nem sok látogató, tolong mozgószínpaduk előtt. Ám egy napon találnak egy akasztott embert, aki még épphogy él (Heath Ledger). Ezzel minden megváltozik, hiszen mint kiderül Tony remekül ért a szóhoz, egy kis hírveréssel és a cirkusz átmodernizálásával rengeteg nézőt és lelket kapnak (az Ördög miatt). Ám nem csak a gonosz jelenléte kelt bonyodalmat, a fiatalok között egy szerelmi háromszög bontakozik ki: Anton szereti Valentinát, a mester lányát, aki viszont Tonyba szerelmes, és Tonynak is tetszik a lány.
A két férfi folyamatosan kinyilvánítja ellenszenvét.
A vég azonban nem olyan csodás, mint a tükör szülte fantázia, hiszen a cirkusz mestere egyedül kénytelen bolyongani a kietlen fantáziavilágban. Ám viszontlátja lányát a már nagyon is valós életben, boldogan a vágyott családdal, és nem csatlakozhat hozzá más csak Percy a törpe. Percy pedig, mint porondmester parancsol a már csak bábművész mesternek. Tonynak szomorúan végződik tükörbéli élete. És az Ördög, ő továbbra is lesben áll és várja az alkura is képes lelkeket.
A film azt veszi célba, hogy valóra váltsa, élővé tegye egy pillanatra a vállalkozó szelleműek fantáziavilágát, persze fizetség fejében. Mindenki vágyik arra, hogy kilépjen a megszokott napi rutinból, és elkalandozzon egy szebb, és könnyedebb világba. Ahol önmaga lehet és valóra válhatnak álmai.
Ezért is jó ez a film, mert mindenki megtalálhatja benne a számára kedves szereplőt és mondanivalót. Egy kicsit elkalandozhat és kiléphet a néző is a hétköznapokból a színes és mesés képzelet világába, ami persze nem csak a film hatása, hiszen mindenkinek van fantáziája. Talán többször is hasznosíthatnánk az álmainkban felbukkanó elemeket a hétköznapokban is, hogy ne csak a képzeletbe zárva legyenek, mint egy nagy színes doboz. Próbáljuk meg valóra váltani őket, hogy még szebbek legyenek a mindennapok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Shrek 4.

A monoton papás-mamásba és a cukormókus bébik nevelgetésébe belefásult Shrek kitartóan igyekszik betölteni a tökéletes …

Leave a Reply