Kezdőlap / Társadalom / Őserdei népek Afrikában

Őserdei népek Afrikában

Ma az afrikai esőerdők a talán legnépszerűbb törzsi népeknek, a pigmeusoknak adnak otthont, akik az Ituri erdőben laknak, Zaire északi részén. Közöttük a legmagasabbak a mbuti törzs tagjai, legfeljebb 1,5 méterrel. A mbutik mellett három jelentősebb törzs él Afrika esőerdeiben: az aka, a baka és a twa törzsek. Számuk együttesen 130-170 ezer közötti lehet az erdők kiterjedt területén. Ezeken a területeken igen kicsi a népsűrűség, a mbutik esetében például minden 4 négyzetkilométerre kevesebb mint egy fő jut.
Az afrikai erdőlakók többnyire láthatóan jóval kisebbre nőnek, mint a szavannán élők, erre a pigmeusoké a legjobb példa. Alacsony termetük sokkal nagyobb mozgékonyságot biztosít nekik a sűrű erdőben.
Ezek az emberek csoportokban élnek, amelyek 15-7o főt számlálnak, leginkább külső körülményektől függően. Sokan nomád életet élnek, az év során többször is új területre vándorolnak, hátukon viszik magukkal használati tárgyaikat. A nomád életmód az esőerdőre nézve nem kimondottan káros, mert a pigmeusok anélkül költöznek el, hogy túlzottan kimerítenék a természeti forrásokat.
Amikor letelepszenek, kiirtják az aljnövényzetet és az alacsony fákat. A nagyobb fákat meghagyják, ami árnyékot ad nekik, és így könnyebben gyűjtenek például mézet. Amikor a csoport elhagyja a helyet, az erdő könnyen visszahódítja azt. Kunyhóik formája iglura emlékeztet, ágakból és vesszőkből kialakított alaikat és a tetőt levelekkel borítják be.
A legtöbb afrikai őserdei csoport az év jó részét egy falu közelében tölti, vaddal és mézzel kereskedve, amiért maniókát, gabonát kap. Gyakran ugyanahhoz a falusi családhoz jár vissza egy-egy erdei család, és ez a kapcsolat akár generációkon keresztül megmaradhat. A pigmeusok akár a faluban is maradhatnának, ha akarnának, de inkább visszatérnek az erdőbe, ahol kevesebb a betegség, tisztább a víz, nincs szükség pénzre, kevesebb a vita. Tanulmányok szerint az erdei népeknek jobb az egészsége és egészségesebb az étrendje, mint a többi népnek a szub-szaharai Afrikában.
Az őserdei törzsek élete valószínűleg egyszerűbb, mint a falusiaké. A nők végzik a gyűjtögetést, hátukon kosárral. A férfiak vadásznak és mézet gyűjtenek, ez utóbbi talán a legjobban értékesíthető árucikk. A mbuti férfiak akár harminc méter magasra is felmásznak a fákra mézért, és gyakorlatilag a méheket kifüstölik a kasból.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kína társadalma

A kínai népben, egy magát a világ közepének tekintő nemzet büszkesége keveredik egy szegény ország …

Hozzászólás