Kezdőlap / Pénzügy / Biztosítás / A tűzkár-biztosításról röviden

A tűzkár-biztosításról röviden

Először is sokan nincsenek tisztában, mire terjed ki a biztosításuk. A lakásbiztosítás tűzkár ellen például, nem terjed ki minden vagyontárgyunkra, ami a lakásban található,(pl. festmények, szőrme, készpénz, arany,- ezüst, platina és drágakő tárgyak, bélyeggyűjtemény), de a garázsban történt káresetre sem. Elsősorban mikor biztosítást választunk, nézzünk jól körül, ragaszkodjunk személyes megbeszéléshez, miközben mi magunk is gondoljuk át, melyek azok a vagyoni tárgyaink, melyet biztosítani szeretnénk. Mindenképpen tisztázzuk, hogy adott esetben mennyi felelősség terhel minket, illetve nagyon gondosan és pontosan egyeztessünk.
Mivel bármilyen biztosítást is kötünk, az mindig szerteágazó, főleg egy laikusnak. Sokszor nem elég egy biztosítás, kiegészítő biztosításra, biztosításokra is szükség van. Nem érdemes alulbiztosítani vagyontárgyainkat, mivel a biztosító ilyen esetben csak töredék értéket fizet ki.
Tűz esetén először is értesítsük a tűzoltóságot, majd igyekezzünk biztonságba helyezni vagyontárgyainkat, és próbáljuk a tüzet oltani.
Persze tűzkár nem csak lakásban, házban lehetséges, közintézmények, irodaépületek, színház és szórakoztatóipari létesítmények, erdőtüzek stb.
Illetve kiemelném a mások által okozott tűz veszélyeire. A legbiztosabb, ha figyelmünk ezekre is kiterjed egy biztosítás választásánál.
És egy történet, ami nagyon tanulságos.

Egy amerikai fickó drága szivarokat gyűjtött. A legdrágább 10 szivarját annyira féltette, hogy bebiztosította őket. Mikor megkötötte a szerződést, akkor vette észre, hogy tűzkár ellen is szól a biztosítás. Erre szép kényelmesen elszívta mindet, összegyűjtötte a hamut, és bevitte a biztosítóhoz. Hosszas pereskedés után a bíróság megítélt egy komoly összeget az elégett szivarokért. Csakhogy a biztosító sem volt rest, és feljelentette a fickót tíz rendbeli gyújtogatásért, amit a bíróság annak rendje-módja szerint rá is sütött a szivarbarát amerikaira.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az életbiztosítások kialakulása

Az életbiztosítások megjelenésének elengedhetetlen feltétele volt a csillagász, Edmond Halley által 1693-ban megalkotott halandósági tábla. …

Leave a Reply