Kezdőlap / Társadalom / Válás / A válás útvesztőjében

A válás útvesztőjében

A Központi Statisztikai Hivatal kutatása szerint Magyarországon a házasságok több, mint kétharmada végződik válással. Ez az adat már csak azért is elkeserítő, mert évről-évre így is csökken a hivatalosan bejegyzett kapcsolatok száma, egyre többen válasszák az élettársi kapcsolatok, mivel abból sokkal könnyebb kilépni, anyagilag sincs vonzata úgy, mint a hivatalos bontópereknek.
Amennyiben a válás okait vizsgáljuk, sokan az elhidegülésre, a házastársi hűtlenkedésre, a féltékenységre, vagy éppen anyagi okokra vezetik vissza házasságuk megromlásának okát. A hivatalos bontóper anyagilag sem olcsó mulatság, sok adminisztrációval jár, de van egy másik oldala, amiről talán nem beszélnek eleget: a lelki okok, hiszen egy korszak lezárul, melyet teljes egészében fel kell dolgozni, új életet kell kezdeni. Sérülnek a lelkek, főleg, ha gyermek is született a házasságból és elég nagy ahhoz, hogy mindezt megértse, megélje. Ha kisebb a gyermek azért viseli meg, mert komoly hiányként éli meg, hogy apja, vagy anyja már nincs velük, nem úgy folytatják a mindennapokat, mint addig. Nagyobb gyermek esetében a düh lesz a motivátor, haragudni fog arra, akivel él, görcsösen elkezd ragaszkodni a másik szülőhöz, ha még addig nem is ápolták éppen a legjobb kapcsolatot. Ez az érzés azonban a különálló szülő részéről is fennállhat, vagy épp az ellenkezője. Egyáltalán nem törődik a gyermekkel, mert arra emlékezteti őt, ami végképp rossz volt, így görcsösen új családot, új álmokat kerget.
Nem könnyű dolog, de sokan vannak ebben a helyzetben. A XXI. Században ez már nem szégyen, nem bűn, de egy valami biztos: iszonyatos fájdalom

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás

Az emberek többsége, amikor elkötelezi magát egy másik félhez, akkor még nem tudja, hogy mi …

Leave a Reply