Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Korai azték történelem

Korai azték történelem

Az aztékok, akik minden valószínűség szerint egy észak-mexikói nomád törzsből eredtek, a XIII.század elején érkeztek Közép-Amerikába. Lenyűgöző fővárosukkal, Tenochtitlánnal ők váltak Közép-Mexikó domináns nagyhatalmává, összetett társadalmi, politikai, vallási és kereskedelmi rendszert kialakítva. A XV.századra a környező államok nagy része uralmuk alá került. A Hermán Cortés vezette spanyol konkvisztádorok leigázták az aztékokat, 1521-ben bevették Tenochtitlánt, véget vetve Mezoamerika utolsó nagy őshonos civilizációjának.

Korai azték történelem
Az aztékok pontos eredete bizonytalan, de vélhetően egy északi törzsből származnak, nevük pedig szülőföldjük, Aztlán (a Fehér Föld) nevét hordozza. Az aztékokat nevezték még tenochca-nak is (fővárosuk, Tenochtitlán után). Őket megelőzően Mezoamerika uralkodó civilizációja a toltékoké volt, az aztékok valószínűleg az ő birodalmuk bukása után, vagy azzal egyidőben érkeztek a területre.
Amikor az aztékok a mocsaras vidéken megláttak egy kaktuszon ülő sast a Texcoco tó közelében, ezt jelnek vették a letelepedésre. Lecsapolták a mocsarakat, mesterséges szigeteket hoztak létre, amelyeken növényt tudtak termeszteni. 1325-ben megalapították fővárosukat, Tenochtitlánt. Jellegzetes termények a kukorica, a bab, a tök, a paradicsom és az avokádó voltak, emellett halásztak és nyúlra, tatura, kígyóra, vad pulykára vadásztak. Intenzív földművelésen és öntözésen alapuló mezőgazdaságuknak, valamint erős katonai szervezettségüknek köszönhetően az aztékok sikeres államot, majd birodalmat építettek ki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régészeti kormeghatározás

A tudomány fejlődésével a XX. század második felétől kezdve számos kitűnő módszer és eszköz került …

Hozzászólás