A Váli völgy

Tordasnak, az egykori Hangya Szövetkezet „mintafalujának” története egybefonódik a Sajnovics családéval. Legismertebb tagja Sajnovics János 1733-1786) csillagász és nyelvész, a finnugor nyelvészeti kutatások egyik elindítója volt. A romantikus stílusban átépített Sajnovics-kastély a Szent László patak völgyében ma szociális otthon. A Váli-víz völgye a régészeti szempontból kiemelkedő jelentőségű, i. e. 950-900-ban virágzott :Váli kultúra hazája. Itt volt az Ürményi család rezidenciája, nevükhöz fűződnek VÁL copf és klasszicista épületei. A kis faluban különleges látvány az Ürményi József országbíró által építtetett, hatalmas méretű, klasszicista római katolikus templom.
A helyi erdész fiaként látta meg itt a napvilágot Vajda János (1827-1897), költészetét áthatja az erdő és a táj szépsége. Három km-re a falutól, a 200 évei megélt erdészlakban a költő életének dokumentumai láthatók. (Gondnok a szomszédban.)

Alcsútdoboz
A Váli-völgy Felső szakaszán, a Mezőföld és a Vértes találkozásánál, festői dombok között József nádor a XIX. sz. elején építtette Pollack Mihállyal az egyik legszebb magyarországi klasszicista kastélyt, körülötte pedig a 44 hektáros angolparkot.A kastély töredékesen megmaradt homlokzati falával is hatásosan illeszkedik a kert szerkezetébe. A volt Habsburg-lovarda műemlék épülete mellé új tulajdonosa istállót épített, lovas edzőpályát hozott létre. Etyek felé menet az 1,8 km hosszú, csaknem két évszázados kettős platánfasor elvezet a régi uradalmi épületekből kialakított Pannónia Golf Clubhoz (1996), a festői Mária-völgybe. A nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas, exkluzív golfpálya üdülőközponttal egészül ki; lehet lovagolni, teniszezni, úszni, kerékpározni és természetesen túrázni is.
Bicske
Központjában a tatárjárás után épült templom maradványait és a körülötte kialakult temető néhány sírját tárták fel. Ugyancsak régészeti érték, hogy a Galagonyás-hegyen 1931-ben a csiszolt kőkorszakból származó település nyomait, csont- és
kőszerszámokat, ép edényeket találtak – a feltárások leleteit a székesfehérvári múzeum őrzi. Későbbi kor látványossága a Batthyány-kastély (1754-1755). Átépítésekor 64 szobás, háromszárnyú, impozáns, barokk főúri kastélyt varázsoltak Bicskére díszudvarral és nemes szépségű angolparkkal, házi kápolnával. Benne ma Batthyány emlékkiállítás látható, s több neveléstörténeti érdekesség. A kastély dísztermében őrzik Erzsébet királyné és Ferenc József ezüst lúdtollát és kristály tintatartóját. A parkban nyaranta Kastély Estek keretében hangversenyeket, a kastélyban képzőművészeti kiállításokat rendeznek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Leave a Reply