Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Dunaújváros környéke

Dunaújváros környéke

Ercsi
Átellenben a Csepel-szigettel – ahová réven lehet átkelni -, a Szent László-víz torkolata közelében 1166-ban monostor épült. Megmaradt köveiből a templomkertben már csak millecentenáriumi emlékművet állíthattak. A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt, római katolikus templom (1763-1767) csodatévő Mária-kegyképe révén a Duna menti népek búcsújáró helye 1855 óta, az augusztus 15-éhez legközelebbi vasárnapon. A búcsújárók felkereshetik a Duna-parton 1828-ban épült Nagyboldogasszony vagy Eötvös-kápolnát – báró Eötvös József nyughelyét (1871).
Eötvös József ifjúságát töltötte Ercsiben. Itt, a családi kúriában írta legismertebb regényeit, a Falu jegyzőjét, a Magyarország 1514-bent és A karthausit. A Művelődési Ház (Ságvári E. u. 12.) előtt áll szobra (Vilt Tibor). A Duna-parton messziről látható oszlop is hirdeti emlékét (Ybl Miklós, 1879). A volt Eötvös-kúria ma múzeum (Eötvös u. 30-32.). Az író emlékére kulturális napokat rendeznek augusztus végén – szeptember elején.
Adony
A Duna által homokkal, kaviccsal feltöltött területen római kori tábor maradványai, VII-VIII. sz.-i avar ötvös sírja, és temető lovas sírjai kerültek elő. A településtörténet legutóbbi évszázadát az 1930-as évekből származó Országzászló, valamint az első és második világháborús emlékmű jelöli.
Adony mindennapjaiban fontos szerep jut a Szabadság Kultúrparkban a volt Zichy-kastélynak (1820 körül), hiszen művelődési ház – közelében szabadtéri színpaddal, csillagvizsgálóval. Kedvükre lehet e változatosság az itt üdülőknek, ezért is tartanak Adonyban évről évre Orbán-napi ünnepséget – borverseny kíséretében. A természetkedvelőknek kedves a mezőföldi löszhát védett növénye, a gyapjas csüdfű és az illatos hóvirág.
Rácalmás
Dunára néző magaslaton fekvő község: szigetfői területén találhatóak annak a középkori kolostornak a maradványai, melyben IV. Béla király leánya, a később szentté avatott Margit nevelkedett egy ideig. Utóbb a kolostorba görögkeleti vallású, bazilita apácák költöztek. Rácalmás kiváló borait ma is azokban a pincékben tárolják, amelyeket még a török időkben búvóhelynek vájtak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás