A vérszegénység

A vashiányos vérszegénység, más néven anémia a leggyakoribb hiánybetegség. Mivel a menstruáció alatti vérvesztéssel a szervezet vasat is veszít, a nőknek jobban oda kell figyelniük az elegendő vasbevitelre.
Ez a betegség a vas felszívódásának és a vörösvértestek számának csökkenése miatt lép fel. A vas a hemoglobin fontos alkotóeleme, amely a tüdőtől a sejtekbe szállítja az oxigént. A májban, a lépben és a csontvelőben a vas ferritin formájában alkotja a szervezet vastartalékait. Egy egészséges felnőtt teste naponta 1 mg vasat veszít ürülék, vizelet formájában, illetve bőrön és nyálkahártyán keresztül.
Gyermekkorban a intenzív növekedés ideiglenes vérszegénységet okozhat a fokozott vasigény miatt. A növekvő magzat szintén fejlődése miatt igényel vasat, aminek következtében és az anya szervezetében megnövekedő vérmennyiség folytán a kismamák terhességük során gyakran szenvednek vérszegénységben. A felnőttkori vérszegénység leggyakoribb okának mégis a patkóbelet érintő gyulladásos, fekélyes megbetegedések számítanak, annak következtében, hogy a patkóbél a vas felszívódásának helye.

Nem kizárólag a vérszegénységre utaló panaszok lehetnek, de főként azzal együtt járó tünetek a következők:
– fáradékonyság, kimerültség, álmatagság
– sápadtság
– gyakori szédülés, fülzajok
– szívpanaszok, szívdobogás
– hajhullás
– töredezett körmök
– csökkent nemi vágy
– alacsony vérnyomás
– dagadt bokák, ujjak
– gyakori fejfájás
– fázékonyság; hideg, nyirkos bőr

Súlyos esetekben a vizelet mennyiségének csökkenése és mellkasi fájdalmak is megfigyelhetőek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply