Kezdőlap / Társadalom / A világ országai – Andorra

A világ országai – Andorra

Andorra, vagy Andorrai Fejedelemség (területe: 467 km², fővárosa: Andorra la Vella) a Pireneusok keleti lábánál, Franciaország és Spanyolország között elterülő ország Európa legnagyobb törpeállama. Hivatalos pénzneme az euro. Főként spanyolok és andorrai katalánok lakják, de a portugál és a francia népcsoportok is jelentős számban vannak. Lakói csak részben andorrai állampolgárok, sok a vendégmunkás, illetve a kedvező adózási feltételek, ingyenes betegellátás, vámmentesség, kiváló szociális szolgáltatások miatt „bejelentkezett” lakos.
Andorra államalapításának éve 819 volt, amikor a pásztorközösségek jogait írásba foglalták, és ezt még Nagy Károly is tiszteletben tartotta. 1278-ban Séo de Urgel püspökének és Foix grófjának közös gyámsága alá került és társhercegségnek nyilvánították. A Foix grófokról e jog végül 1607-ben Franciaországra szállt. Andorra első alkotmányát 1993 májusában fogadták el, amely módosította az 1278 óta érvényben lévő, a Paréage-szerződés szerint feudális társadalmi struktúrát. Az ország államfője továbbra is Séo de Ugel püspöke és Franciaország elnöke, akiket formálisan kinevezett társhercegek képviselnek. A kormányfő azonban választás útján nyeri el hivatalát.
A helyi lakosság régen főleg juhtenyésztésből és dohánytermesztésből élt, napjainkban inkább a kereskedelemből és az idegenforgalomból származik a bevételük. Kereskedelmi rádióadók és villamosenergia-export is hozzájárul az ország bevételeihez. Az andorrai állampolgárság elnyeréséhez 20 év folyamatos helyben tartózkodás, illetve egy andorrai ős igazolása szükséges.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szamburu népcsoport

A szamburu népcsoport az egyenlítő környékén él Kenya területén, a maszájok rokonainak mondják őket. Félnomád …

Hozzászólás