Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / A vöröshagyma és társai

A vöröshagyma és társai

A vöröshagyma az egyik legtöbbet használt fűszer a magyar háztartásokban. A legnagyobb előnye az, hogy egész évben rendelkezésünkre áll. A vöröshagyma a salátától a pörköltön át a grillezésig minden ételhez használható. Hűvös, száraz, szellős helyen sokáig tárolható. A hagyományos vöröshagyma sárgás-barnás színű.
Kora tavasszal már megtalálhatjuk a piacokon az újhagymát. Az újhagyma fejet és a zöld leveleit nyersen fogyaszthatjuk, de felaprítva salátába is kitűnő.
A lilahagymát főként nyersen fogyasztjuk. Kevésbé csípős mint a vöröshagyma, ezért saláta hagymaként is fogyaszthatjuk. A lilahagyma hideg tálak díszítésére is alkalmas a szép színe miatt. Kevesen tudják, hogy C-vitamin-tartalma magas, ezért fogyasztása különösen ajánlott a meghűléses betegek számára.
Gyöngyhagymából savanyúságot készíthetünk. Ez a hagymafajta fehér színű és mindössze 1-3 centiméteres.
A sonkahagymát jellegzetes formája miatt szabályosan lehet szeletelni, ezért kiválóan alkalmas saláták díszítéséhez.
Metélőhagymát akár erkélyen cserépben is nevelhetjük. A snidling télen is nevelhető, és zöld finom szálas leveleiből bármikor vághatunk le ételeink ízesítésére. A levesek, köretek az apróra vágott metélőhagymával megszórva vitamindúsabbak lesznek. Használhatjuk még zöldségek, saláták, szendvicskrémek, körözöttek ízesítésére is. A metélőhagymát csak nyersen, frissen használjuk fel.
A póréhagyma hagymatestet nem képez. Az összes hagymafajta közül a póré tartalmazza a legkisebb illatvegyületet, ezért az érzékenyebbek és az emésztési zavarokkal küszködők is nyugodtan fogyaszthatják. A pórét felhasználhatjuk párolva, sajttal átsütve, mártással körítve és készíthetünk belőle hagymalevest is.
A fokhagymának erős íze, átható illata van, ezért sokan idegenkednek tőle. Pedig már ókori népek is különleges erőt tulajdonítottak a fokhagymának, egyes népek amulettként hordták magukkal. A modern orvostudomány is azt igazolta azokat a régi feltevéseket, hogy a fokhagymának gyógyító ereje van. Vérnyomás csökkentő, értisztító hatású és segíti az epe és a máj működését is. Felhasználása igen széles. Használhatjuk sültekhez, szószokhoz, levesekhez, salátákhoz főzelékhez, vagdalt húshoz. A fokhagymából nem kell sok, elég néhány gerezd az ételbe. Készítésénél figyeljünk arra, hogy forró zsiradékban a fokhagyma könnyen megég és az étel amit készítünk keserű lesz tőle.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Leave a Reply