Kezdőlap / Társadalom / A zambiai bembák élete

A zambiai bembák élete

Nem ritka az, hogy a zambiai etnikumok többnyelvűek legyenek. Mivel a bemba az uralkodó népcsoport, a bemba nyelv igen elterjedt, de angolul is sokan beszélnek. Az angol fontos számukra, mint a magasabb társadalmi rang, a presztízs jelképe.
Tipikus öltözetük korábban a kéregruha volt, ami fakéregből ksézül és ágyékkötőként viselték. Ma a nők olyan ruhákat viselnek, amelyek zambiai vagy afrikai kultúrájuk jegyeit mutatják, a férfiak azonban teljesen pólóra és nadrágra váltottak.

A bemba folklór nagyon kis részét írták csak le, de nagyon erősen él közöttük, mert ezen a módon közvetítik kultúrájukat a következő generáció felé. Van mítoszuk a bemba nép eredetéről.
A bembák nagycsaládban élnek, ami több generációt foglal magába. Megosztják egymással az ételt, pénzt, költségeket, és az élet többi velejáróját. A pubertáskorba érve nincs a fiúknak beavató szertartás, a lányoknál viszont van, Chisungu-nak hívják. Amikor a lányok melle növésnek indul, egy kunyhóba küldik őket, ahol megtanítják őket főzni, kertészkedni, és arra, hogyan kell anyának lenni. Ha egy lány teherbe esik a beavatás előtt, kiátkozzák.
Lánykéréskor a fiú a lány szüleinek valamilyen kisebb értékű ajándékot ad. Az esküvő utá a fiú költözik a lány szüleihez. A bembáknál körülbelül negyven törzs létezik, és az egy törzsön belüli házasság nem engedélyezett. A törzseket állatokról vagy növényekről nevezték el.
A kocsmák nem ismeretlenek a bembáknál, ott gyűlnek össze sörözni és beszélgetni. A televíziót ismerik, de nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Kézművességük termékeket is készítenek, bár agyagedényeik és kosaraik egyszerűek és törékenyek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Leave a Reply