Kezdőlap / Társadalom / A zambiai bembák

A zambiai bembák

A bembák Zambia északkeleti részén élnek, az ország északi részének legnagyobb etnikuma. Még körülbelül 18 kisebb népcsoport beszéli a bemba nyelvet. A bembákról általában úgy beszélnek mint erdei emberekről.
A vidék, ahol laknak, esőben viszonylag gazdag, de a talaj gyenge minőségű. Bozótos, alacsony fák mindenütt – tipikus afrikai szavanna. Az éghajlat Közép-Bantuban elég kellemes, elegendő eső esik ahhoz, hogy ne szenvedjenek vízben szükséget.
A bembáknak megvan a saját hagyományos vallásuk. Egy magasabb istenben hisznek, akit Lezának neveznek. Az égben lakik, az ő irányítás alatt állnak például a viharok vgy az emberek termékenysége. Ő a mágikus erők forrása. A XIX.század elején misszionáriusok megtérítették őket, mára szinte mindannyian felhagytak régi hitükkel. A bemba vallást átmenetnek tekintik a hagyományos hitrendszerek és a kereszténység között.
A bembák falvakban laknak, nagycsaládi rendszerben. Egy-egy falu 30-50 kunyhóból áll, aminek ágakból és vesszőkből font falát betapasztják, teteje pedig fű. Általában egy falu lélekszáma hatvan és százhatvan fő közötti. A bembák államukat kerületekre osztották, mindegyikbe legalább öt falu tartozik. Földjüket legelőváltó módszerrel művelik, a családok megtermelik maguknak, ami szükséges, önellátóak. Legfontosabb terményük a manióka és a köles, de fontos a bab, a borsó, a kukorica vagy a cirok is. Megterem még a földimogyoró, egyes tökfélék, édesburgonya, sütőtök, uborka és a banán is. Mivel a talaj igen gyenge, néhány év földhasználat után a területet parlagon hagyják. Amint a föld kimerül, az egész falu odébb költözik jobb termőterületet keresve. Általában gyalog járnak, messzebbre a nagyon ritkán közlekedő buszt veszik igénybe.
Nincs nagy tulajdonuk – elég kevés a jómódú család, akik azok, ők gyakran halászat, orvvadászat vagy alkalmi munkákból tették. Ez lehetővé teszi, hogy ne csak az alapvető szükségleteiket elégítsék ki, de kevés család emelkedett ki a szegénységből. Az öröklés nem fontos, mivel nem sok örökölhető javuk van.
A betegség náluk is az élet része. A trópusi betegségek, mint a malária vagy a bilharzia (vérmételyek okozta betegség) igen elterjedt, de az alultápláltság is veszélyezteti őket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kína társadalma

A kínai népben, egy magát a világ közepének tekintő nemzet büszkesége keveredik egy szegény ország …

Hozzászólás