Kezdőlap / Társadalom / Az amhara népcsoport

Az amhara népcsoport

Az amharák Etiópia politikailag és kulturálisan domináns, államalkotó népcsoportja. Elsősorban az Etióp fennsík középső részét lakják, az ország össznépességéhez képest (ami 85 millió körüli) viszont inkább kisebbségben vannak, számuk 14-22 millió körülire tehető. A rokon tigrékkel együtt a népesség egyharmadát tehetik ki.
Hagyományos ruházatuk fehér színű, mind a férfiak sáljai és könnyű takarói, mind a nők ruhája és leple.
Az amharák földművelő közösségében nehéz az élet. Sokan a zord hegyekben élnek, ami ugyan jól védhető, de az utazás nehéz. Mind keményen dolgoznak, a férfiak a földeken, a nők otthon a ház körül, a gyerekekre és a juhokra vigyázva. A földet ökrökkel szántják fel, kézzel vetnek és aratnak, nyomtatással nyerik ki a kalászból a gabonaszemeket. Otthon főzéshez a fűtőanyag szárított trágya, semmi nem megy kárba.
Fő ételük az injera, ami egyfajta lepénykenyér, és a teff nevű nagyon apró szemű gabonából készül. Ezt fogyasztják paprikaszósszal, amit babból vagy húsból főznek, az ételek elkészítése nagyon időigényes. Az országot még napjainkban is gyakran éhínség sújtja.
Településeiket leginkább dombtetőre építik, így az áradás kevésbé sújtja őket. A telkek a domboldalon vannak, ami megelőzi az eróziót és némi esővizet is felfog. A földet a fiúk öröklik, a lányok 14 évesen mennek férjhez. A házasságról általában a két család egyezik meg, polgári ceremónia, de pap is jelen lehet (a legtöbben keresztények). Létezik átmeneti házasság is, amit szóbeli szerződéssel kötnek két tanú előtt. Az asszony házvezetőnői bért kap, az ilyen házasságból született gyermekek nem örökölhetnek. A papok házasodhatnak, de nem válhatnak el és nem házasodhatnak újra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Leave a Reply