Kezdőlap / Ezoterika / A zen és egy csésze tea

A zen és egy csésze tea

A zen célja egy indiai bölcs szerint a jellem tökéletesítése. Hogy mi köze ennek a teához? Nos erre is megkapja a választ az olvasó.
ZEN. A puszta szóból is erős vonzerő árad.
A zennel Kínában kezdtek foglalkozni a hatodik században, az indiai buddhizmus és a taoizmus találkozásaként említették. Eredetileg két iskolája volt, a fokozatos megvilágosodás északi és a hirtelen megvilágosodás déli iskolája. Ez utóbbi volt az uralkodó irányzat.
Egy kínai zen-tanító ma is érvényes, találó és megfontolandó intelmeket fogalmazott meg a zen jegyében. Íme: „Szállásod legyen közel a földhöz. Gondolkodásban maradj egyszerű. Konfliktusban légy becsületes és nagylelkű. Kormányzásban igyekezz nem uralkodni. Munkában azt tedd, amit szeretsz. Családi életben légy jelen egészen.”
Japánban 1190 táján, Amerikában pedig 1905 körül jelentek meg a kínai és az indiai tanítások.
Az irányzat egyik japán művelője is igen józanul fogalmazta meg, hogy a zen, nem valamiféle izgalom, hanem koncentrálás szokásos mindennapi munkánkra.
Japánban a zen és a tea művészete évszázadok óta szorosan kötődik egymáshoz. Bizonyosan nem véletlen, hogy Japán egyik első zen-mestere hozta Kínából az első tealeveleket, valamint egy zen-tanuló tökéletesítette a tea élvezetét a XVI. században. Ahogy a zennek, úgy a tea művészetének is az egyszerűsítés a célja. Mindössze annyiból áll, hogy vizet forralunk, elkészítjük a teát, és megisszuk. Sok kellékre nincs szükség, az se baj, ha a szobát csak egy virágkompozíció vagy egy festmény díszíti. A teaivás, egyszerűsége mellett mégis egy olyan szertartás, mely harmóniát, tiszteletet, tisztaságot, nyugalmat sugároz. Ne legyen több 4-5 vendégnél, mert a szertartás elveszíti bensőségességét. A fém teáskannába pici fémdarabokat is tesznek, hogy a kanna dalolása távoli vízesést vagy szélzúgást idézzen. Aprólékos szabályok írják elő, hogyan kell keverni és felszolgálni a sűrű zöld vagy fekete teát, hogyan kell a kellékeket továbbadni és megcsodálni.

Magyarországon 20 éve működnek zen-közösségek, sőt iskolája és alapítványa is van az irányzatnak. Tevékenységüket börtönökben, drogelvonó centrumokban több éve nyomon lehet követni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A numerológia valóban tud segíteni?

A numerológia sok ezer éves tapasztalati tudomány. Segíthet neked abban, hogy megismerd jobban magad. Megismerd …

Leave a Reply