Kezdőlap / Testépítés / A sport és az egészség

A sport és az egészség

A kívánatos élet egyik alapfeltétele a rendszeres mozgás, mely létszükséglet. E nélkül nincs egészséges élet, illetve a nem megfelelő és kevés testmozgás következtében kóros biológiai elváltozások, betegségek alakulhatnak ki.

A ma embere egyre kevesebbet törődik saját teste edzésével. Az orvosok ás mindenki, aki magába néz – már tudják, hogy az új életmódnak köszönhetően mozgáshiány-betegségek alakulnak ki, melyek alapot adnak az elhízáshoz és a különféle szervek nem megfelelő működéséhez. Jellemző, hogy a fiatalok körében is egyre kevesebb és erőtlenebb a mozgás, és már a fiatalok körében is ijesztően elszaporodott a különböző ideg- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívtrombózis, fekélyes betegségek)

Ismert, hogy a rendszeresen, kellő mennyiségben és minőségben, a megfelelő terheléssel végzett testmozgás következtében előnyös biológiai változások jönnek létre. A szív is sokkal megbízhatóban végzi munkáját, az érrendszer állapota is jobb, a tüdő oxigén-felhasználása is javul, csökken a felesleges zsírszövet, valamint az izomrendszer is jobban, arányosabban működik. A hangulatról, frissességről már nem is beszélve.

Ezek után döntsünk, tegyünk valamit egészségünkért, már ma, és ne holnap kezdjük el! Ha csak napi néhány sorozat felülést és fekvőtámaszt csinálunk, már azzal is tettünk valamit. Ha mindezek mellett eljárunk úszni vagy futni is, még előrébb vagyunk. Persze lehet, hogy ráérzünk a dolog ízére, és eldöntjük; megpróbálunk rendszerességet vinni a mozgásba és 100 százalékosan beleintegráljuk addigi életünkbe.

Ha úgy döntünk, komolyabban szeretnénk csinálni, és életvitelként szeretnénk tovább űzni a sportot, rengeteg lehetőségünk van, szinte nincs olyan település az országban, ahol ne volna sportpálya, kerékpárút, fitnesz- vagy konditerem. Mindenekelőtt tartsuk be a fokozatosság elvét! Ne essünk túlzásokba, amikor lemegyünk egy konditerembe, ott már súlyok is és gépek is vannak, melyek csábítóak lehetnek, de a túledzettséggel vigyázzunk. Mindenekelőtt kérjük ki orvosunk, szakértő segítségét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle „sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Leave a Reply