Kezdőlap / Testépítés / Doppingszerek – szedjük vagy ne?

Doppingszerek – szedjük vagy ne?

Sok helyről értesülhetünk arról mostanában – leginkább különböző versenyek ideje alatt – hogy egy-egy sportoló a doppingvizsgálaton fennakadt, tiltott szereket szedett. De miről van szó, mi állhat a doppingszerek használatának a hátterében?

A versenysport – a testépítés is – az eredményes szereplésről szól, melynek hátterében elsődlegesen mindig teljesítmény áll, az edzés, a sportszerű életmód. Ez örökös megfelelést, siker hajszolásakor még több edzést, könyörtelenséget jelent és vár el a sportolóktól. A napot azonban nem lehet meghosszabbítani, az emberi tűréshatár is véges.

Időközben rájöttek az emberek, hogy a gyógyászatban a műtéten, hosszú betegségen átesett szervezet feljavítására gyógyszereket adnak, melyek segítik az illető fizikai állapotának feljavítását. Ezek a gyógyszerek az úgynevezett anabolikus szteroidok. Az egész arról szól, hogy ezt egészséges emberek is elkezdték szedni, annak érdekében, hogy a teljesítményüket fokozzák, mely természetesen előnyt jelent azokkal szemben is, akik gyógyszerek közelébe sem kerültek. Jellemző, hogy az előny csak ideiglenes, a gyógyszert szedők teljesítménye egy idő után visszaesik, majd az újabb eredmény eléréséhez további szerekre van szükség, ezzel egy ördögi kört indítva el. Ez egy veszedelmes játék, hosszabb távon nem lehet erre alapozni, sok sportoló szenved ettől maradandó károsodást, vagy akár halált.

A nemzetközi szervezetek felismerve a veszélyt – a fair play mellett – összeállították a tiltott szerek listáját is melyet folyamatosan bővítnek, köszönhetően az újabb ás újabb próbálkozásoknak. Ezen felül a nemzetközi versenyeken doppingvizsgálat alá vonják az összes versenyzőt, akinél bebizonyosodik, hogy ajzószert használt az eltiltják a versenyzéstől és eljárás indul ellene.

A testépítő számára ezek a szerek a szervezetbe jutva izomépítő hatást fejtenek ki, ami egy ideig külsőleg is látszódik, de a káros oldala, am leginkább belül hat, az huzamosabb ideig megmarad. Hormonalapú gyógyszerekről van szó, melyek felborítják az egész szervezetet, mely beláthatatlan következményekkel járhat.

Aki tartós és komoly – ámde lassabb – sikereket akar elérni annak csak a becsületes út a járható. Fontos a lelkiismeretes edzés és a megfelelő étkezés. Ez az út hosszabb és keményebb, de tartósabb is és a becsületünket szolgálja. Ne feledjük, hiába csábító a gyors siker, ha túl nagy árat fizetünk meg érte.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle „sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Leave a Reply