Adenocarcinoma

Az adenocarcinoma jelentése, mirigyes rák, mirigyhám eredetű, malignus, azaz rosszindulatú daganat. A mirigyek hám eredetű anatómiai képletek, melyek valamilyen váladékot termelnek és ürítenek. A külső elválasztású mirigyek a bőr vagy valamilyen nyálkahártya felszínére ürítik váladékukat, a belső elválasztású mirigyek viszont a vérbe juttatják az általuk termelt anyagokat, a hormonokat. Így előfordulhat pajzsmirigyen, mellékvesékben, petefészken, herén, légutakban, tüdőn, gyomron, a vékony és vastagbéltraktusban, stb. Mindig a nyálkahártyát bélelő hámsejtekből indul ki a szövetszaporulat és terjed tovább, képes beszűrni és károsítani a környező szöveteket, valamint távoli áttéteket okozhat.
Kialakulásának oka lehet, hogy a DNS láncon egyre több öröklődő változás, mutáció halmozódik fel, elsődlegesen a sejtosztódás lényegi részét képező lépés, az örökítő anyag megkettőződése során létrejövő, úgy nevezett másolási hibák miatt, illetve az ezek korrigálását végző javítómechanizmusok működési zavarai kapcsán. Ez a magyarázata részben az egyes daganatok (és ezen belül is inkább a rosszindulatú szövettani típusok) életkorral növekvő előfordulására. Természetesen sok más, külső tényező is okozhatja a tumor sejtek kialakulását és elszaporodását, mint pl. a dohányzás, ide értve a passzív dohányzást is, egészségtelen ételek fogyasztása, mérgező anyagokkal való foglalkozás (pl. rovarirtó szerek), stb.
Kimutatása történhet vérből, (tumor markerek), valamint RTG, CT, MR, stb. vizsgálatokkal. Korai felfedezésében az un. PET CT nyújt segítséget, mely az egyik legkorszerűbb eljárás napjainkban.
Kezelésként használják a kemoterápiát, mely valóban hatékonyan öli, pontosabban mérgezi meg a ráksejteket, ám az egészséges sejteket és szerveket sem kíméli. Mérgezi többek között a csontvelő, a bélrendszer sejtjeit, de káros hatással van a szívre, a májra, a vesére, sőt a tüdőre is. Másik megoldásként a sugárterápiát alkalmazzák, mely kíméletesebb a kemoterápiánál, ám akármilyen célzott sugarat kap is a beteg, egészséges sejtjei, szövetei és szervei is károsodhatnak közben.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás