Atheroma

Az atheroma jóindulatú, közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő akár több cm-es nagyságot is elérő, tömött, fájdalmatlan, tokos képlet, mely kötőszövetes burokból (tokból) és kásaszerű, szürkésfehér vagy sárgás tartalomból áll. Az athroma .faggyút tartalmazó retenciós cysta . Többnyire nagyon jellegzetes, tömött, gömb alakú, mobilis, a pár mm-estől 2 cm-ig terjedő kásadaganat. Főként a hajas fejbőrön fordul elő. De megtalálható még olyan helyen is ahol sok a faggyúmirigy törzsön, mellkason, halántékon, stb..
Az atheroma elzáródott faggyúmirigyből alakul ki. A faggyú valamilyen oknál fogva nem tud kiürülni, ezért egyre jobban kitágul. Az arthomát kötőszöveti tok veszi körül. A faggyú cysta lassan nő, ritkán, de váladékozhat.
Az atheroma külső tünetei:
Általában ép felette a hám. Ez azonban el is elvékonyodhat, ilyenkor lividdé válik.
A miliumoknál sárgább a színe. Puha tapintású, rugalmas, feszes csomó. Közepén rendszerint comedo látható. A comedo a szőrtüsző nyílását kitöltő szarumasszát, faggyút, szennyeződést tartalmazó dugasz, amely lehet fekete és fehér színű.
Mérete változó, akár több cm-es nagyságra is megtud nőni. Előfordul, hogy bakteriális fertőződés miatt begyulladhat. Ilyenkor fájdalmas piros csomót észlelünk, ami az elfolyósodott faggyú, baktérium és fehérvérsejt masszával kitöltött feszes tömlő.
Szövettanilag a szőrtüsző külső gyökérhüvelyéből indul ki.
Az athromákat műtéti úton távolítják el a betegről. A műtét csak akkor lesz eredményes, ha cysta falát is eltávolítják, mert a faggyú cysta könnyen kiújulhat. A cysta megnyitásakor avas zsír szagú besűrűsödött kásaszerű faggyú ürül.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás