Kezdőlap / Terhesség / AFP vizsgálattal kiszűrhető rendellenességek

AFP vizsgálattal kiszűrhető rendellenességek

Az alfa-fötoprotein (rövidítve: AFP) vizsgálatot a terhesség betöltött 16. hetében azzal a céllal végzik, hogy megállapítsák, bekerült-e a magzat mája által termelt fehérje az édesanya vérébe. Nagyon fontos pontosan tudni, hogy mikor törénik a 16. hét betöltése, mert annál nagyobb a fehérje mennyisége alap esetben, minél előrehaladottabb a terhesség.
Normál helyzetben minimális mennyiségben észlelhető a bejutás, azonban ha a megadott értéket meghaladja az AFP szint a keringésben, az valamilyen rendellenességre utalhat.
Néhány esetben a méhlepény – amelynek többek között az lenne a szerepe, hogy megakadályozza a fehérje átjutását az anyai keringésbe – sérülésére, esetleges leválására enged következtetni a vizsgálat. Ha pedig a magzatvízben található meg nagy koncentrációban a fehérje, annak oka gyakran az, hogy a baba testének felülete nem záródik megfelelően – ilyen rendellenesség lehet például a nyitott gerinc -, vagy a magzat valamely testürege maradt nyitva.
Amennyiben viszont túl alacsony az AFP érték, az is jelezhet problémát, ilyen esetben előfordulhat a Down-kór megjelenése.
Ha a normálistól eltérő eredmény születik, úgy további szűrésekre kerül sor, ultrahang-, illetve kromoszóma-vizsgálatra.
Mindezek ellenére, ha a megengedett feletti, vagy alatti értéket látunk a laboreredményen, nem szabad egyből a legrosszabbra gondolni, mert gyakran előfordul, hogy semmilyen rendellenesség nincs a magas AFP szint ellenére.
Pontatlansága miatt több országban már nem is végzik el a vizsgálatot, nálunk azonban továbbra is szerepet kap a terhesek gondozásában.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

2 hozzászólás

  1. Miszlai Sándorné

    Nagyon jónak tartom ezt a cikket is. Kár hogy amikor én voltam terhes, nem volt még ilyen szűrés.

Hozzászólás