Vakság

A “vakság” szónak többféle jelentése van: mindkét szem fényérzékelő képességének teljes hiányát éppúgy kifejezheti, mint a súlyos, de de csak részleges látásromlásnak azokat a formáit, amelyek nagymértékben befolyásolják az érintettek életének minőségét és munkaképességét. Vakként nyilvántartott embertársaink között csupán 5% azoknak az aránya, akik egyáltalán nem látnak. A többiek tulajdonképpen nem vakok, hanem gyengén látók, azaz látásukat nem vesztették el teljesen. Némelyikük el tudja olvasni egy méteres távolságból az autó rendszámot vagy felismerni a szemészeti táblán a legnagyobb számokat, mások pedig, ha erre nem is képesek, legalább a fényt, az árnyékot, a mozgást felismerik. Egyik-másik gyengén látónak csőlátása van, vagyis a világnak akkora darabját látja tisztán, amekkorát egy keskeny csőbe nézve láthatunk. Ám minden vak és gyengén látó emberben közös, hogy fogyatékosságuk megnehezíti mindennapi életüket.
A vakságnak, látásromlásnak számos oka lehet. A szem összetett érzékszerv, ezért érzékenyebb, sérülékenyebb sok más szervünknél. Vannak, akik vakon születnek. Az ilyen csecsemők általában a szemlencse elhomályosodása miatt nem lát. Ez a betegség például akkor alakulhat ki, ha az anya a terhesség korai szakaszában rubcolafertőzést kap. A csecsemővakság másik oka a toxoplazmózis, amely fertőzött hússal terjed, de fertőzött macskáktól is megkapni. Rendszerint csak akkor jár súlyos következményekkel, ha az anya még terhesség idején megfertőződik.
Nagyon ritkán egy-egy csecsemő szemgolyók nélkül születik. Ez az állapot vagy genetikai hiba következménye lehet, vagy az anyát érő vírusfertőzés, illetve növényvédő szerek hatására alakulhat ki.
A fejlett országokban ritkán okoznak vakságot a fertőzések, a fejlődő világban viszont azok a gyakoribbak. A kötőhártya idült gyulladást előidéző trachoma nevű vírusbetegség milliókat vakít meg, főleg a száraz, forró éghajlatú vidékeken. Európában egy élősdi féreg, a kutyák ürülékével terjedő Toxocara caniz hozhat létre kisgyermekeknél olyan fertőzést, ami a látást veszélyezteti.
Egy ritka gyermekkori daganatféleség, a retinoblasztóma a szem ideghártyáját támadja meg. Ugyancsak gyermekek betegsége az örökletes, progresszív retinitis pigmentosa, amikor is foltokban festékanyag rakódik le a retinán. Ennek egyik korai tünete a szürkületi látás megromlása. Ha nem veszik észre idejében, fokozatosan súlyosbodva csőlátáshoz, majd látás elvesztéséhez vezet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás