Agónia

Görög eredetű szó, jelentése haldoklás, küzdelem a halállal. Ilyenkor a beteg pszichéjére gondolunk, nem a szervezet küzdelmére a betegséggel szemben. Az agóni folyamata mindig függhet a betegség típusától (milyen tudatállapot kíséri), személyiségétől (mindenki másképp éli meg a halál tudatát), az agónia hosszától (percekig vagy hónapokig tart) illetve egyéb tényezők is befolyásolhatják a haldoklás lelki folyamatát.
Egy, az Egyesült Államokban élő svájci pszichiáter volt az első, aki a haldoklás stádiumait elkülönítette. Természetesen ez egy általános megközelítés, nem minden esetben figyelhető meg az általa leírt szakaszok, a korábban már felsorolt tényezők miatt. A doktornő megfogalmazása szerint a haldoklás öt fázisa különíthető el: elutasítás, düh, alkudozás, depresszió, belenyugvás.
Az elutasítás az első reakció, amikor a beteg megtudja, hogy gyógyíthatatlan a betegsége. Ilyenkor még általában annyira nincs rosszul, hogy a halálra, vagy halálos betegségre gondoljon. Ez a hárítás időszaka, hiszen még nem készült fel arra, hogy szembe nézzen a betegségével.
A düh általában akkor jelentkezik, mikor a beteg maga jön rá: semmi értelme a tények tagadásának.Viselkedése ekkor dühössé, vádaskodóvá válik. Lázad mindenki ellen, mert keresi az okot, hogy miért történik ez? Valakire haragudnia kell, s ez a harag és düh a tehetetlenség érzéséből fakad.
Az alkudozás szakában már úgy hiszi, hogy bizonyára oka van annak, hogy éppen neki kell meghalnia. Feltámad a bűntudat, elkezdi az okokat a saját életében keresni, fogadkozik, hogy változtat életén, jóvátesz valamit, az életéért vagy pl. a fájdalommentességért cserébe. Megváltozik a magatartása is. Az agresszív, dühös, követelőző beteg most készségessé, együttműködővé válik.
Mikor az egyén már érzi, hogy, minden nappal egyre fogynak a lehetőségei, hogy nincs tovább, nem lát több lehetőséget maga előtt, nem maradt remény a gyógyulására – végtelen szomorúságot érez, ami a befelé fordulástól, a súlyos depresszióig is vezethet.
Legvégül a beteg beletörődik, megbékél a halál gondolatával, felkészülten várja azt. Még egyszer újra éli életének szakaszait, gyakran vannak víziói, amikor halott rokonait véli látni és hallani. Ez már a közeli halál egyik jele.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás