Kezdőlap / Otthon és család / Vigyázzunk a házalókkal és csalókkal!

Vigyázzunk a házalókkal és csalókkal!

A törvényesen dolgozó munkatársak minden esetben igazolják magukat készpénzforgalmat nem bonyolítanak, ezért nem kell nekik fizetni. Sajnos időről időre fordulnak elő olyan esetek, amelyek során a tolvajok, jellemzően idős embereket saját otthonukban lopnak meg.
Szinte mindennap olvashatunk, hallhatunk híreket a trükkös tolvajokról. Ezek a bűnözők az emberek jóhiszeműségét kihasználva követik el bűncselekményeiket. Nem egyszer előfordul, hogy azzal az ürüggyel keresik fel leendő áldozatukat, hogy egy nyereményjátékon nyert értékes ajándékot adjanak át. Sokszor a sértettnek az sem tűnik fel, hogy nem is nevezett be az említett játékba. De nemcsak ajándék ürügyén jelennek meg a trükkös tolvajok. Sajnos egyre többször előfordulnak olyan esetek, amelyek során a tolvajok idős embereket valamely szolgáltató vagy közintézmény nevével visszaélve lopnak meg. Az elkövetők minden esetben megtévesztéssel jutnak be a lakásba. Ilyenkor a készpénzes fizetésre hivatkozva pénzváltásra késztetik az idős embereket, akik a rejtekhelyről előveszik pénzüket, így a tolvajoknak szinte felkínálják azt.
Eljutottunk oda, hogy már az előre megbeszélt időpontban érkező mérőóra-leolvasót is szkeptikusan fogadjuk, és vonakodunk lakásunkba engedni. A félelmeknek alapja is van, hiszen a bűnözők a hamis ismertetőjegyek teljes arzenálját felvonultatva intéznek támadást a gyanútlan ember ellen. De hogyan szűrhetjük ki az ál-ellenőröket?
Sok ember nincs tisztában azzal, hogy az ellenőrök semmiféle jogcímen nem kérhetnek és nem is fogadhatnak el készpénzt a helyszínen. Az alkalmazottak és megbízott szakemberek általában a cég logójával ellátott fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, amelyet kötelesek a munkavégzés megkezdésekor ügyfeleinknek bemutatni. Aki a munka kezdetekor nem tudja ilyen módon igazolni magát, akkor az a személy nem annak a társaságnak a munkatársa, alvállalkozója, tehát munkát sem végezhet a cég nevében. Amennyiben még akkor is bizalmatlanok vagyunk, ha az illető igazolvánnyal igazolta magát, illetve formaruhát visel, lehetősége van időpont-egyeztetés kérésére. Ennek módja az, hogy telefonos ügyfélszolgálaton jelzi, hogy melyik napon, hány órakor tudja az illetőt fogadni.
Ha mégis tolvajok csapdájába vagy látókörébe kerülünk, ha ilyet tapasztalunk, haladéktalanul értesítsük az illetékes rendőri szerveket személyesen, illetve a 107 vagy a 112 ingyenesen hívható telefonszámokon.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gondolkodás fejlődése óvodáskor végén, és az iskolába kerüléskor

Az óvodáskor sok szempontból nagyon fontos időszak a gyermek életében, nemcsak szociális viszonyainak fejlődésében, hanem …

Hozzászólás