Ágybavizelés

A gyermekek különböző korban válnak szobatisztává. Akárcsak egyéb készségek, a vizelet hosszasabb visszatartásának képessége is változó. Noha minden tizedik egészséges fiúgyermek ötéves korában még ágyba vizel, legtöbbjük három- és négyéves kor között már szobatiszta. Nem szabad a gyereket „bepisilősnek” minősíteni olyankor, amikor még csak „edzi” a hólyagját, hisz nem könnyű feladat a vizelet visszatartása a 10-12 órás éjszakai alvás idején.
Ha egy a hólyagján már uralkodni tudó gyermek újra ágyba vizel, az csaknem mindig fokozott feszültség és szorongás jele. Nemegyszer valamilyen fontos esemény – új kisbaba érkezése a családba, iskolakezdés – hatására következik be. Egyik-másik gyereknél betegség, például húgyúti fertőzés vagy anatómiai rendel-lenesség is okozhatja. Ha az ágybavizeléshez fogyás, fokozott szomjúságérzet, s napközben gyakori, nagyobb mennyiségű vizeletürítés járul, ezek cukorbetegség tünetei is lehetnek.
Súlyosnak tekinthető-e?
Szülők számára idegesítő jelenség ugyan az ágybavizelés, ám önmagában nem tekinthető komoly problémának.
Mi a teendő?
– Tegyünk gumilepedőt az ágyra,
– Fedjük be egy kisméretű, könnyen mosható, gyorsan száradó felső lepedővel.
– Tartsunk önvizsgálatot. Lehetséges, hogy mi okozzuk a problémát: túlságosan erős kézzel irányítjuk a gyermeket, vagy feszült légkört teremtünk körülötte. Ügyeljünk rá, hogy a gyerek kiürített hólyaggal feküdjön le este. Eleinte hagyjunk bilit az ágya mellett, hogy ne kelljen kimennie a fürdőszobába.
– Ellenőrizzük, nincs-e a gyermek vizeletének furcsa, szokatlan szaga, ami húgyúti fertőzésre utalhat.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Forduljunk mielőbb orvoshoz, ha nagyon leverő a kudarc, vagy ha szervi okra – például húgyúti fertőzésre – gyanakszunk.

Mit várhatunk az orvostól?
• Az orvos megvizsgálja a gyermeket, vizeletmintát vesz, hogy kizárhassa húgyúti fertőzés lehetőségét. Lehet, hogy pszichológus segítségére is szükség lesz.
Hogyan segítsünk?
• Igyekezzünk nem felfújni a problémát és ügyeljünk arra, hogy a család többi tagja is kövesse
a példánkat. Ne szidjuk a gyermeket.
• Jutalmazhatjuk csillaggal a gyermeket minden „szobatiszta” éjszakáért. A gyerek naptárra tűzheti ki jutalmát, ahol szemmel kísérheti előmenetelét. Ne korlátozzuk túlságosan lefekvés előtt a gyermeknek adott folyadék mennyiségét, mert csekély hatással van az ágybavizelésre.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sarkvidéki téboly

Inahloo ledobta magáról a ruháit, fel-alá járkált a hajó fedélzetén, és állati kiáltásokat hallatott. Aztán …

Hozzászólás