Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Felkészítés a kórházra

Felkészítés a kórházra

Kisgyereknél esetleg kisebb fejlődésbeli visszaeséssel járhat a betegség. Ha például mostanában került ki a pelenkából, lehetséges, hogy újra szobatisztaságra kell nevelni. Igyekezzen a szülő ne nagyon bosszankodni emiatt.
A kórházat mindig barátságos helyként emlegessük. Vigyük magunkkal, ha kórházban fekvő barátot vagy hozzátartozót látogatunk meg – feltéve, ha az illetőnek nincs kifogása ellene és a kórházi szabályzat nem tiltja.
Felkészítés a kórházra
Tegyük fel, hogy egy műtét miatt gyerekünknek pár hét vagy pár nap múlva kór-házba kell mennie. Készítsük erre fel, beszéljük meg vele bent tartózkodásának minél több szempontját, részletét. Szoktassuk hozzá a gyereket a kórház gondolatához.
Válaszoljunk becsületesen a gyerek minden kérdésére. Ne tegyünk olyan ígéreteket, amelyeket nem tudunk betartani. Ne állítsunk valótlanságokat. Ha a gyermeket operálni fogják, nyilván megkérdi, lesz-e fájdalma, rosszul fogja-e érezni magát a műtét után. Ha azt állítjuk, hogy semmit sem fog érezni, azután mégis fájdalmai lesznek, a gyermek megdöbben és nem bízik többé anyja szavában.
Olvassunk neki gyermekkönyvekből olyan sorstársakról, akik kórházba mennek. Játék szívhallgatót is vehetünk neki, hadd játsszon orvososdit vele. Biztassuk, hogy legyen ő az orvos vagy az ápolónő, és „utalja” kórházba kedvenc maciját vagy más játékszerét.
A kórházban
A gyerekkórtermek általában nem félelemkeltő helyek. Töltsenek minél több időt a szülők kórházban fekvő gyerekükkel. A kórházak most már egyre nagyobb számban engedélyezik a szülőknek, hogy bent lakjanak gyermekükkel, különösen, ha az még nagyon kicsi.
Ha beköltözünk a kórházba, tudakoljuk meg a főnővértől és ápolónőktől, miként tudnánk munkájukat segíteni. Nyilván megengedik, hogy magunk fürdessük, öltöztessük, etessük gyermekünket. Felolvashatunk nekik, játszhatunk velük és a kórteremben lévő többi gyerekkel is. Ha a gyerek elég jól érzi magát, de egy ideig még a kórházban marad, kérjük meg iskolai tanítóját, jelölje ki számára azt a munkát, amit normális körülmények között az iskolában végezne.
Ha nem tudunk gyermekünkkel maradni, megszervezhetjük, hogy valaki, akit a gyerek jól ismer, mellette legyen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply