Akvamarin

Neve a latin aqua (=víz) és mare (=tenger) szavakból áll össze, és a tengervíz színére utal. A szilikátok csoportjába tartozik, keményésge a Mohs-skálán 7,5-8 lehet. Legendája a hableányok tengerfenéken őrzött ládáihoz köthető, így a tengerészek és a tengeren utazók szerencsehozó köve.
Már az ókorban is keresett volt kékeszöld színe és a vízhez hasonló visszatükröződése miatt; akkor még keresettebbek voltak a kékeszöld drágakövek. Minőségét Rómában úgy állapították meg, hogy a tengerbe megmerítették a követ, és amelyik eltűnt a víz alatt, az számított értékesnek.

Az akvamarin egyik változata a berill nevű ásványnak. Kristályai nyúlt hatszöges prizmák. Színe a tengerzöldtől (ahonnan a nevét kapta) a kékig mutatkozik meg. Az akvamarin kristályai gyakran szennyezettek idegen ásványok zárványai vagy egyéb anyagok által.

A kristályrácsban elhelyezkedő vasatomok okozzák a leggyakoribb színelőfordulását, a kéket. A fénnyel átvilágított kristály különböző irányokba forgatva más és más színt ölt magára, ezen jelenség a pleokorizmus (többszínűség). Így az akvamarin úgynevezett kettőstörő ásvány, azaz nem csak megkétszerezi, hanem el is tereli a fénysugarakat. Ha akvamarinon keresztül nézünk valamit, azt duplán látjuk. 
Az akvamarin a tisztaság köve. Magabiztossá tesz, hűségessé, erősíti a szerelmet, csökenti a depressziós hangulatot.
Az enzim és hormontermelődést irányítja, megelőzi az izomgyengeséget, és az érelmeszesedést. Párna alá helyezve idegnyugtató hatású. Hasznos továbbá torokfájásra, pajzsmirigyproblémákra, gyomorpanaszra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Azurit

Az azurit egy úgynevezett meditációs, féldrágakő, ami a tudatunkra van hatással. Hozzá rendelt angyala Szadkiel. …

Leave a Reply