Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Alkmaar, a holland sajt főváros

Alkmaar, a holland sajt főváros

Hollandiáról valószínűleg előbb jut eszünkbe a piros lámpás negyed és a legális marihuána, mint a sajtok. Pedig mindenképpen érdemes egy napra ellátogatnunk Hollandia sajt fővárosásba, az Amszterdamtól 40kmre fekvő Alkmaarba.
Nemcsak azért, mert a városban levő több sajtboltból olyan sajtkülönlegességeket vásárolhatunk, mint például az olaszfűszeres kecskesajt, vagy az itthon jóval drágábban kapható edami és gouda sajtok, hanem azért is, hogy megnézzük a híres, péntek délelőtti tradicionális sajtpiacot.
Az április első péntekétől szeptember első péntekéig tartó szezonban minden pénteken 10 és 12:30 között értékesítik a sajtokat, kizárólag a kereskedők részére.
A turistalátványosság lényege, hogy a főtér közepén kipakolják a sajt gurigákat, hogy aztán a kereskedők licitálhassanak rá. A hagyományos népi viseletbe öltözött résztvevők egymás tenyerét csapkodják, amíg meg nem egyeznek a vételárat illetően. Ezt követően felpakolják a sajtgurigákat és futva (!) elviszik a mázsálóba (Waag) megmérni.
A sajtpiac mellett találjuk a sajtmúzeumot, melyben megtudhatjuk a helyi sajtkészítés alapjait és érdekességeit. A múzeumba a belépés díjtalan.
A tengerparttól csak 10km-re lévő városban, mint ahogy a legtöbb holland városban, érdemes kerékpárt bérelnünk, mert így fedezhetjük fel a legegyszerűbben a város nevezetességeit, többek között a sajtpiacot is. Aki inkább sör, mint sajtrajongó, az semmiképp ne hagyja ki a sajtmúzeumtól nem messze levő Nemzeti Sörmúzeum épületét, mely korábban Alkmaar egyik legnagyobb sörfőzdéjének adott otthont. A belépő nem túl drága és a bárban több mint 80 féle sör közül választhatunk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Karcag

Karcag város Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. A Nagykunság központja, ezért sokan a „Nagykunság fővárosa”-ként emlegetik. A …

Leave a Reply