Kezdőlap / Függőségek / Alkoholfüggőség kezelése

Alkoholfüggőség kezelése

A kezelés lényege, hogy csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, és kezelni kell az elvonási tüneteket. Végül kezelni kell azokat a tüneteket, amiket az alkohol letétele után vannak jelen. Az elvonás célja, hogy a beteg ne sóvárogjon az alkohol után, az alkoholfogyasztás leállítása. Egységes gyógymód nem létezik, mivel minden beteg gyógyulási módszere más és más. A család támogatása fontos szerepet játszik a gyógyulásban, ha mellette állnak és támogatják, akkor sokkal gyorsabb a folyamat. A kezelés gyógyszeres terápia és pszichiátriai kezelés együttes alkalmazása. Minden betegnek tartós rehabilitációra van szüksége.
A terápia során egyik legfontosabb dolog, hogy a beteg együttműködjön. Ha nem akarja beismerni, hogy alkoholfüggő és nem szeretné a terápiát, akkor nagyon nehéz kezelni.
Statisztikák szerint a legtöbb alkoholfüggő visszaesik, tartósan nem sikerül tünetmentesnek maradniuk.
Nem lehet leszokni egyik napról a másikra, idő kell hozzá.

Alkalmazott készítmények:

  • antidepresszáns készítmények
  • disulfiram – kezelés: önmagában nem toxikus a gyógyszer, viszont alkohollal kombinálva sejtméregként hat.
  • Szorongáscsökkentők

Terápiák: A terápia is nagyon fontos dolog a kezelés során. Akár egyéni, akár csoportos, vagy családi. A csoportterápiánál megnyugtatás lehet a betegnek, hogy más is van ilyen helyzetben. Biztató lehet, ha beszélhet olyan emberrel, aki túl van az alkoholfüggőségén. A családterápia akkor fontos, ha az alkoholfüggőség családi konfliktusok miatt alakult ki. A vallás is sokat segíthet; sok beteg a vallás miatt tudott jó útra térni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás