Kezdőlap / Függőségek / Okozhatnak-e függőséget a receptre kapható gyógyszerek?

Okozhatnak-e függőséget a receptre kapható gyógyszerek?

Bizonyos, receptre kapható altatók és nyugtatók is idézhetnek elő függőséget. Századunk elején, amikor az álmatlanságban szenvedőknek először írtak fel barbiturátot tartalmazó altatókat, az orvosok még nem tudták, hogy ezek az erős szerek, ha néhány hétnél tovább szedik őket, függőségi és elvonási tüneteket váltanak ki. Később bizonyos nyugtatók alkalmazása kapcsán is hasonló függőségi tünetekről számoltak be azok a páciensek, akik hosszabb ideig szedték őket.
Az amfetaminok, ezek a hatékony élénkítőszerek, amelyeket az orvosok korábban rutinszerűen írtak fel enyhe depresszióra és testsúlyproblémákra, oly erős hozzászokást idéznek elő, hogy ma már csak ritkán javallják őket – például rendkívüli elhízás esetén, továbbá a narkolepszia (ellenállhatatlan álmossági rohamok) bizonyos eseteiben.
Sok orvos és beteg tart a morfin és kodein tartalmú fájdalomcsillapítók függőséget okozó hatásától. Vannak orvosok, akik nem hajlandók felírni ezeket az ópiummal rokon szereket, s vannak betegek, akik az előírás ellenére visszautasítják szedésüket.
Azoknál a betegeknél, akik korábban sohasem váltak gyógyszerfüggővé, az ilyen narkotikumok átmeneti (súlyos fájdalmak esetén való) használata ritkán okoz problémát. Legjobb, ha az orvos és a beteg közösen dönt az adott fájdalom gyógyszereléséről, a fájdalomtűrő képesség ugyanis egyénenként változó.Az agy képes természetes fájdalomcsillapítókat előállítani. Ezek az endorfinnak nevezett ópiumszerű vegyületek azonban az agyban csak kis mennyiségben, s kizárólag trauma okozta stressz hatására szabadulnak fel. Hatásuk nyilvánvaló a balesetek sérültjeinél, akik eleinte nem éreznek fájdalmat, vagy a maratoni futóknál, akiknek csak a verseny befejeződése után kezdenek sajogni a végtagjaik. Az endorfinok csak átmeneti enyhülést hoznak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás