Kezdőlap / Függőségek / Hazug ígéretek, halálos veszélyek

Hazug ígéretek, halálos veszélyek

Miért szednek egyes sportolók szteroidokat?
A nagyszabású, népes közönséget vonzó sporteseményeken a győzteseké a dicsőség és a pénz nagy része, s ezért nem egy sportoló minden lehetőséget megragad, hogy némi előnyhöz jusson. Egyesek az anabolikus szteroidoknak nevezett vegyületekben vélték megtalálni a megoldást. Efféle anyagok a szervezetben is termelődnek, s fontos szerepet játszanak a növekedésben és az anyagcserében. Bizonyos szteroidok nagy adagjaival – olykor orvos vagy edző felügyelete alatt, máskor anélkül a sportolók nagymértékű izomzat- és testsúlygyarapodást értek el. Csak később derült ki, hogy az ilyen kezelés hosszú távon súlyosan károsítja a sportoló egészségét.
Voltak sportolók, akik állítólag naponta tíz különböző, növényi és állati eredetű szteroidot kaptak, összesen több mint 1000 milligram-mot, ami a szervezetben termelődő mennyiség sokszorosa. Meg is nőttek szépen egyes izmaik. Kiderült azonban, hogy a szteroidfogyasztás visszafordíthatatlanul megváltoztatja a nők nemi jellegeit, a férfiaknál pedig csökkenti a nemi vágyat.
A szív és a máj is károsodik. A tartós szteroidfogyasztás már egészen fiatal, húszas éveikben levő sportolóknál is szívrohammal fenyegető szívszorításérzést és magas vérnyomást okozhat. A szteroidfogyasztók körében szokatlanul nagy a májrák előfordulási aránya.
Befolyásolják-e a szteroidok az érzelmeket”?
A szteroiddal élő sportolók személyisége is változáson mehet keresztül. Olyan agresszív lettem, amilyen korábban nem voltam sohasem – meséli egy amerikai futball játékos. – Összeverekedtem az egyik hátvéddel, a földre löktem, s jól felhúztam a sisakját, hogy szemközt vághassam.” Más sportolók, akik rákaptak a szteroidokra és megpróbálnak leszokni róluk, kimondhatatlan fáradtságról és depresszióról panaszkodnak, amikor nem jutnak hozzá a szerhez. Bár a szteroidok függőséget okozó hatásával, valamint élettani és érzelmi mellékhatásaival kapcsolatban sok minden vár még tisztázásra, ahhoz már eleget tudunk róluk, hogy a sportolókat eltiltsák tőlük.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás