Kezdőlap / Függőségek / Okoz-e függőséget a marihuána és a heroin?

Okoz-e függőséget a marihuána és a heroin?

A marihuána pszichoaktív anyag: képes befolyásolni az ember gondolkodását, magatartását, hangulatát. Minden ilyen anyag (köztük a koffein is) kiválthat függőséget.
A tetrahidro-kannabinol, rövidítve THC – erős nyugtató és altató hatású szer, úgynevezett szedato-hipnotikum. Már kis adagban is rontja a mozgáskoordinációt, megzavarja az érzékeket és az időérzékelést. Hatása alatt autót vezetni vagy gépet kezelni életveszélyes!
A marihuána tartós fogyasztása tompítja az érzelmeket és a szellemi képességeket, s kioltja a késztetéseket és törekvéseket. Készbon a marihuána rabjainak passzivitása magyarázhatja, miért tartják egyesek ártalmatlannak ezt a kábítószert.
A marihuánának az elmére és a viselkedésre gyakorolt hosszú távú hatásáról még sok mindent nem tudunk, de amit tudunk, az amellett szól, hogy ezt a drogot is ajánlatos elkerülni. Ami a szervezetre gyakorolt hatását illeti, a marihuánás cigaretta talán még jobban megviseli a tüdőt, mint a dohányzás.
Miért különösen veszélyes a heroin? A heroinról nem véletlenül mondják, hogy teljesen felőrli rabjainak életét. A heroinista nemcsak lélektani hatásaihoz szokik hozzá, hanem – akár már egy hónap leforgása alatt – a testi hatásaihoz is.
A heroint általában injekcióban adják be, s így közvetlenül a vérkeringésbe kerül, bár más módon is fogyasztható. Ezután a heroinislák egy percig tartó eufórikus érzés fogja el, amelyet egyesek a szexuális kielégüléshez hasonlítanak. A következő 4-6 órában az illető látszólag letargikus és visszahúzódó, de ő feldobottnak érzi magát – álomszerű, eksztatikus lelkiállapotba kerül.
A feldobottság elmúltával a negatív érzések kerülnek túlsúlyba, ezért az illető újabb adag kábítószerre vágyik. A függőségben szenvedő heroinistáknál ilyenkor elvonási tünetek (pl. nyughatatlanság, verejtékezés) is jelentkeznek. Amíg nem jutnak heroinhoz, addig ezek a tünetek súlyosbodnak, s 40 óra múlva izomgörcsök, hányás és remegés formájában tetőznek. Ez az állapot hallucinációkkal járhat, sőt szívmegállással is végződhet.
Ám a heroin testi-lelki romboló hatása nem merül ki ezekben a közvetlen következményekben. A heroinistának egyre több drogra van szüksége ugyanolyan hatás eléréséhez, s hogy megvehesse, lopásra, prostitúcióra kényszerül.
A heroinisták általában nem sokat törődnek a táplálkozással, ezért általános egészségi állapotuk is romlik. Az injekciós tűk közös használata miatt az AIDS-t okozó HIV-fertőzés veszélye leselkedik rájuk. Ha a függőség egyszer kialakult, a heroinról még orvosi segítséggel is rendkívül nehéz leszokni.
Azért akadnak olyanok, akik győztesként kerülnek ki a heroin elleni küzdelemből.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás