Kezdőlap / Függőségek / Alkoholista van a családban

Alkoholista van a családban

Egyes statisztikák szerint az alkoholizmus a magyar lakosság 5-6 százalékát érinti. Közülük minden harmadik nő. Az alkoholbetegségben szenvedők számát leginkább a májzsugorban meghaltak száma alapján lehet megbecsülni. E szerint 2006-ban 509 ezer alkoholista élt Magyarországon.
Sok házasság, család bomlik föl az alkoholizmus miatt. S ha mégis együtt maradnak, a kívülállók számára megmagyarázhatatlan, miért tűrik, miért szenvednek a családtagok az állandóan delíriumban lévő férj (feleség) miatt. A könyörgés, a számonkérés, a megjegyzések, a fenyegetőzés csak olaj a tűzre. Jobb esetben a pityókás beájul az ágyba, rosszabb esetben nap, mint nap durva veszekedések követik egymást, sőt gyakran fajul tettlegességig a dolog.
A környezet könnyen és gyorsan ítélkezik: az alkoholistát ott kell hagyni. A pszichológusok szerint mégsem mindig a kapcsolatból való kilépés a jó megoldás. Ez ugyanis azt a reakciót is kiválthatja, hogy az elhagyott fél szó szerint halálra issza magát.
Hogyan tud segíteni a hozzátartozó? Felnőttként kell kezelni az alkoholbeteget, tudatosítani kell benne, az ivás az ő felelőssége, senki másé. Amennyire lehet, higgadtan, objektíven szembesíteni kell a tényekkel: mit éreznek a családtagok, mit szeretnének a továbbiakban. Tudtára kell adni, hogy szükségük van rá, de nem alkoholistaként. A döntés az övé, de szüksége van érzelmi támogatásra, sőt csaknem mindig, külső segítségre is. Terápiás igénnyel fel lehet keresni a legközelebbi addiktológiai rendelést, az Anonim Alkoholisták közösségét vagy más ezzel foglalkozó alapítványokat. Ha igényli, valamelyik családtag elkísérheti, sőt érdemes pár- vagy családterápiát is végezni.
A gyógyulás szempontjából az első év kritikus. Ekkor intenzív gyógyszeres (terápiás) kezelés történik, ami teljes absztinenciához vezethet. De fél év után ezt még nem szabad végleges eredménynek tekinteni, mert ennyi idő nem mindig elég ahhoz, hogy egy alkoholista kontrollálni tudja betegségének valódi stádiumát. Könnyű a visszaesés, elég csupán egy pohárka italt meginni. Szükség esetén folytatni kell a terápiát, de mindenképpen meg kell szabni a végső türelmi határidőt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Leave a Reply